Microsoft köper koddelningsplatsen Github för 7,5 miljarder dollar

Microsoft har meddelat att man köper koddelningsplatsen Github.

Github är baserat i San Francisco och är en online-plattform som gör det möjligt för kodare att samarbeta med varandra på deras arbete.

Det används av anställda hos många stora företag, inklusive Microsoft.

Microsoft sa att dem betalar $ 7,5 miljader i aktier  för att uppnå affären, vilket beräknas vara klart före årets slut. Det sa att Github skulle fortsätta att fungera självständigt.

”Vi erkänner det samhällsansvar vi tar på med detta köp och kommer att göra vårt bästa för att uppmuntra varje utvecklare att bygga, uppfinna och lösa världens stora utmaning”, sa Microsofts verkställande direktör Satya Nadella i ett uttalande.

De tillade att Github för närvarande används av mer än 28 miljoner utvecklare, som i sin tur representerar mer än 1,5 miljoner organisationer inom en rad branscher.

Verksamheten kommer att ledas av Nat Friedman, grundaren av Xamarin – en mobil mjukvaruutvecklingstjänst som Microsoft förvärvade 2016.

Microsoft beskriver Nat Friedman som en ”open source” veteran.

Termen ”open source” hänvisar till principen att kod görs offentligt tillgänglig så att andra kan inspektera, ändra och dela den.

Microsoft tillade att Githubs nuvarande verkställande direktör, Chris Wanstrath, kommer att flytta någon annanstans i sitt företag för att arbeta med strategiska programvaruinitiativ.

”Github erbjuder öppenhet – det är ett mycket effektivt, otrevligt verktyg för att köra projekt globalt, samtidigt som många utvecklare kan bidra,” kommenterade Malcolm Barclay, en brittisk baserad apputvecklare.a

Övertagande bekymrar dock en del.

”Några är nervösa på grund av vad Microsoft har gjort med tidigare inköp – Skype till exempel – och oroen är att Github skulle kunna förstöras.

”Många av Microsofts övertaganden drivs av användare, och Github har många användare.

”Förmodligen vill det ha något från dem, men vi vet inte vad det är.”

BBC är bland dem som använder Github för att dela med sig av sin öppna källkod.

Microsoft brukade köra en rivaliserande tjänst som heter Codeplex, men stängde av det förra året och sa att Github hade blivit ”de facto platsen för öppen källkodsdelning”.

Bloomberg, som tidigare hade flaggat för att en affär skulle meddelas, noterade att Github senast värderades 2015 till 2 miljarder dollar.

En av mottagarna av affären är riskkapitalbolaget Andreessen Horowitz.

Det tog en andel på 100 miljoner dollar i verksamheten för sex år sedan – den största enskilda investeringen vid den tiden.

”Var [andra] såg oss” överbetala ”såg vi ett en-i-ett-årtionde företag,” bloggar sin partner Peter Levine.

”Modern programmering handlar om att samla kod … såväl som att skriva den och koden tenderar att höra på ett ställe där det är lätt att komma åt och den platsen var, är och kommer att vara Github.

”Kombinationen av Microsoft och GitHub är en kraftfull allians och jag vet att Satya och teamet förstår den otroliga möjligheten.”

Relaterade artiklar

Back to top button