Microsoft petar Apple från tronen

De stora börserna i New York vände upp på tisdagskvällen. Efter att Vita huset berättat att det finns ”en stor möjlighet att få till stånd ett avtal” med Kina under helgens G20-möte.

Däremot gick det tyngre för ett flertal teknikbolag. General Motors gick ochså svagt efter president Trump hotat att dra in subventioner för biltillverkaren.

Dow Jones industriindex stängde på 24.749 upp 0,4 procent, medan S&P 500 ökade med 0,3 procent till 2.682.

Nasdaq som är Teknikorienterat stängde oförändrat vid 7.083.

Bästa sektor var hälsovård, medan råvaruföretagen gick svagare.

Bland bolagen sjönk GM med 2,6 procent. President Trump skrev på Twitter att han är ”väldigt besviken på General Motors och deras vd, Mary Barra, för att de stänger fabriker i Ohio, Michigan och Maryland” och att han ”funderar på att dra in alla deras subventioner”.

Under måndagen rapporterade Bloomberg att GM ska minska antalet anställda med 10.000 och planerar att stänga fem fabriker under slutet av nästa år ”för att bättre positionera bolaget mot elbilar”.

Apple föll efter President Trumps hot om importtullar mot Kina men återhämtade sig efter uttalanden om ett avtal med Kina och aktien stängde marginellt på minus. Asiatiska Digitimes rapporterade under dagen att Iphonetillverkaren fortsätter att dra ned sina ordrar från leverantörer i Taiwan.

Microsoft gick upp 0,6 procent och tävlar med Apple om titeln som USA:s största börsnoterade bolag, om man ser till börsvärde. I tisdags gick dock Microsoft om Apple.

Facebook och Alphabet minskade bland teknikbolagen med 1,0 respektive 0,4 procent samtidigt som Netflix steg 2,0 procent.

Detaljhandelsbolag går fortsatte starkt under tisdagen. Target, Macy’s, Kohl’s och L Brands gick alla upp med mellan 3 och 4 procent.

Försäljningen för Tesla i Kina föll förra månaden med 70 procent om man jämför med samma period förraåret, enligt China Passenger Car Association. Tesla aktien föll 0,6 procent.

Relaterade artiklar

Back to top button