Miljardvinst för Scania

Återhämtningen fortsätter med full kraft för den Södertäljebaserade lastbilstillverkaren Scania. Vinsten före skatt landade på drygt 5 miljarder kronor under andra kvartalet.

Det kan jämföras med förlusten på 458 miljoner kronor under motsvarande kvartal i fjol.

Intäkterna steg till 39,1 miljarder kronor, från 25,4 miljarder kronor ett år tidigare.

“Återhämtningen har fortsatt under årets andra kvartal och såväl orderingång som leveranser steg kraftigt i jämförelse med föregående år”, skriver vd Christian Levin i rapporten.

Orderingången för lastbilar och bussar ökade med 183 procent till 38 493 under andra kvartalet, från 13 602 motsvarande kvartal för ett år sedan.

Scania har, enligt vd, lyckats undvika oplanerade produktionsstopp och minimerat den negativa påverkan av den rådande komponentbristen tack vare bra samarbete med leverantörer och andra. Men situationen är fortsatt oroande.

“Vi ser dessvärre inte att bristen på halvledare kommer att vara över i närtid utan är något vi fortsatt måste parera”, skriver Christian Levin.

Scanias ägare Traton, som är en börsnoterad del av det tyska fordonsimperiet Volkswagen (VW), konstaterar att koncernens finansiella resultat och orderingång för första halvåret i år nu ligger i linje med eller över nivån innan pandemin bröt ut.

Tratons orderingång för första halvåret uppgick till 170 900 fordon, en ökning med 42 procent jämfört med motsvarande period 2019. Försäljningsintäkterna landade på 13,9 miljarder euro, i linje med första halvåret 2019.

“Vår extremt konkurrenskraftiga portfölj av varumärken har hjälpt Traton Group att sätta ett nytt rekord för orderingången samtidigt som coronavirusets tillbakagång öppnade för en uppgång”, säger Tratons vd Mathias Gründler i en kommentar.

Förutom Scania ingår även tyska MAN i Traton-gruppen.

Relaterade artiklar

Back to top button