Nya EU-tullar mot USA – trots Bidens valseger

Valet av Joe Biden till president i USA väcker hopp om fred i handelskriget med EU.

Fast inte än.

Trots många positiva uttalanden runt om i EU efter Bidens valseger kommer EU att gå vidare med sina svarsåtgärder på USA:s senaste strafftullar.

– USA har infört tullar efter (världshandelsorganisationen) WTO:s utslag i Airbus-fallet. Nu har vi ett WTO-utfall i vårt Boeing-fall som tillåter oss att införa tullar och det är vad vi kommer att göra, säger handelskommissionär Valdis Dombrovskis inför måndagens webbmöte med medlemsländernas handelsministrar.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters handlar det om bland annat flygplansdelar, frukt, nötter, vissa spritsorter och andra varor som EU nu kommer att tullbelägga på totalt upp till fyra miljarder USA-dollar.

Allt är en följd av en mångårig och segsliten strid om statsstöd där USA anklagat EU för otillåtet stöd till flygplanstillverkaren Airbus och EU ansett att USA gjort detsamma för konkurrenten Boeing.

EU hoppas ändå att tullarna ska bli kortvariga.

– Som vi från EU:s sida upprepat flera gånger så är vi redo att avbryta eller dra tillbaka tullarna så fort USA avbryter eller drar tillbaka sina tullar, säger Dombrovskis.

Tysklands ekonomiminister Peter Altmaier har gott hopp om en ändrad amerikansk inställning efter Bidens valseger i USA.

– Det finns stora förväntningar och hopp om att det amerikanska valet ska innebära en återgång till mer multilaterala ansträngningar i internationell handel så att gamla konflikter kan övervinnas, säger Altmaier inför måndagens EU-möte.

Relaterade artiklar

Back to top button