Nya tecken på nedgång i Kina

Flera av världens börser börjar börsveckan med röda siffror. OMXS30 handlades vid 15-tiden ned med omkring 0,4 procent medans Nasdaq-indexet var ned cirka 1 procent i förhandeln. Även större index i Kina rasade under måndagen. Hong Kongs Hang Seng-index stod för de största raset på 1,6 procent.

Enligt analytiker beror måndagens börsfall på svag data från Kina.

Den växande stormakten har nyligen visat upp sina sämsta siffror för import och export sedan 2016.

Överraskande dyster statistik visar att världens näst största ekonomi minskade sin export med 4,4 procent i december. Analytikerna hade enligt en enkät räknat med en stigande export.

Analytikernas missbedömning beror på att de underskattade omfattningen av så kallad front loading, det vill säga att Kina såg till att exportera varor till USA innan årsskiftet då de höjda tullarna börja gälla.

Värdet på Kinas import sjönk med 7,6 procent i december i fjol jämfört med samma period 2017 enligt Kinas tullmyndighet.

”Det finns en tydligt nedåtgående trend. Det här handlar inte bara om handelskriget och tariffer. Utöver det så är det stora sänket en lägre global efterfrågan”, berättar Zhou Hao, ekonom vid Commerzbank i Singapore.

Kinas månatliga handelsöverskott steg samtidigt till rekordnivån 57 miljarder dollar, eller motsvarande cirka 500 miljarder kronor.

Handeln mellan USA och Kina steg 2018 med 5,7 procent jämfört med 2017, trots handelskriget.

Relaterade artiklar

Back to top button