Oro lyfter bensinpriser – högsta på ett år

På måndagsmorgonen meddelade de ledande drivmedelskedjorna att bensinen blir 15 öre dyrare, medan dieseln blir 25 öre dyrare litern. Det innebär att sedan årsskiftet har det blivit rejält dyrare att fylla tanken, omkring 1:50 kronor mer per liter till 15:79 för bensinen. Dieseln har klättrat ännu mer, till 16:22 på bemannade stationer.

Det är absolut inga rekordnivåer, men man får gå tillbaka till februari i fjol, alltså innan pandemin slog till, för att hitta högre priser.

Bakgrunden är stigande världsmarknadspriser på olja, framför allt som en effekt av att konjunkturen och därmed efterfrågan väntas ta fart igen när världens ekonomier spås hämta ny kraft. Men också den förnyade oron i Mellanöstern bidrar.

Priset på den så kallade brentoljan har stigit över två procent senaste dygnet, till den högsta nivån sedan maj 2019, i kölvattnet efter söndagens robot- och drönarattack mot oljeanläggningar i Saudiarabien.

Söndagens attack mot världens största oljebolag Aramco, som huvudsakligen ägs av den saudiska staten, resulterade inte i några materiella skador eller dödsfall, enligt Saudiarabiens energimyndighet.

Iranstödda Huthirebeller i Jemen har tagit på sig angreppet. Saudiskt stridsflyg genomförde bombräder i Jemen och dess huvudstad Sanaa på söndagen och attackerna uppgavs vara riktade mot Huthirebellerna, som håller huvudstaden.

Ett fat brentolja kostade på måndagen över 71 dollar.

Relaterade artiklar

Back to top button