Oro på börserna efter gripande av Huawei-chef

Det var breda nedgångar på börserna under torsdagen. Kinesiska aktier drabbades hårdast efter att Huaweis finanschef, Wanzhou Meng, gripits i Kanada efter en begäran om utlämning från USA.

Wanzhou Meng är dotter till Huaweis grundare Ren Zhengfei och är en huvudspelare i Kinas plan på teknologiskt oberoende.

Kina ser sannolikt gripandet som en eskalering av handelskriget med USA. Bloomberg skriver att den 90 dagar långa vapenvilan i handelskriget hotas av gripandet.

– Det här kommer definitivt att komplicera förhandlingarna och Kina kan tro att det här har gjorts för att öka pressen under de 90 dagarna, säger analytikern Dennis Wilder.

Det här skapar stor oro för att utvecklingen i USA och Kinas handelssamtal ska påverkas negativt av gripandet.

”Huawei är världens största tillverkare av telekommunikationsutrustning och det här kan vara ett budskap att USA aldrig kommer att ge med sig när det kommer till informationsteknik”, säger Kazuyoshui Saito, analytiker på Iwai Cosmo Securities till Bloomberg New.

På Kinas börser gick många elektroniktillverkare ned med över över 3 procent. Huaweis telekomkollega ZTE gick ner 8,4 procent i Hongkong, och i Sydkorea backar Samsung Electronics världens största tillverkare av minneschip med 2,4 procent.

I Japan pressade elektronikaktier hårt och yenen stärktes mot dollarn efter att investerare köpt yen för att skydda sina placeringar.

Relaterade artiklar

Back to top button