Ovanlig Whiskey flaska såld för över 1.1 Miljoner dollar

En sällsynt flaska skotsk singel malt whiskey köptes för mer än 1,1 miljoner dollar i Edinburgh, Skottland, vilket gör den till världens dyraste flaska whisky som sålts på auktion.

Det vinnande budet för den 60-år gammla Macallan Valerio Adami 1926 gjordes av en privat samlare från Asien via telefon, sa auktionsförrättaren Bonhams.

Försäljningen bröt ett tidigare rekord av Bonhams från i maj när en annan flaska av samma malt såldes för drygt 1 miljon dollar i Hong Kong.

”Whiskys” Heliga Graal

Whiskyen låg i ett vattendrag i 60 år innan den tappades 1986. Den har beskrivits av experter som whiskys ”Heliga Grail” på grund av dess kvalitet, konstverk och historia.

Whiskyen satt i ett vattendrag i 60 år efter att ha gjorts på 1920-talet.

”Världens mest seriösa whisky-samlare väntar tålmodigt i många år för att en flaska ska komma in på marknaden, säger Bonhams whiskyspecialist i Edinburgh, Martin Green, i ett uttalande.

Onsdagens flaska såldes i ett speciellt beställt skåp, känt som en tantalus, och dess tidigare ägare köpte den från Macallan-destilleriet för en obestämd summa år 1994, sa Bonhams.

Flaskan är en del av en begränsad upplaga på 24 flaskor som Macallan lät två popsångare, Valerio Adami och Peter Blake, designa etiketter för.

Flaskans pris kan också förklaras av Bonhams medgav att det inte vet hur många av de 12 flaskorna – med etiketter som designats av Adami som fortfarande finns kvar.

En flaska tros ha blivit förstörd i jordbävningen i Japan år 2011 och minst en annan har blivit ”öppnad och uppdrucken”, skrev Bonhams.

Relaterade artiklar

Back to top button