Oväntat stark framtidstro i Tyskland

Framtidstron lyfter oväntat mycket i Tyskland, Europas största ekonomi, enligt ett månatligt index från det ekonomiska institutet Zew.

Det börjar spridas hopp om en stark återhämtning så snart den senaste tidens våg av smittspridning av covid-19 passerat.

”De ekonomiska utsikterna har förbättrats anmärkningsvärt med det nya året”, skriver Zew-chefen Achim Wambach i en kommentar.

Zew-index, som mäter synen på den ekonomiska utvecklingen i landet sex månader framåt i tiden, lyfte till 51,7 i januari, upp från 29,9 i december. Analytiker hade i snitt räknat med en ökning till cirka 32.

Zew-index ligger därmed på den högsta nivån sedan juli 2021.

Synen på det ekonomiska nuläget försämras dock oväntat mycket, som ett resultat av hårdare restriktioner. Detta delindex från Zew sjunker till minus 10,2, från minus 7,4. Det är den lägsta noteringen på åtta månader.

Väntat var en nedgång till minus 8,5.

Den tyska ekonomin krympte med 0,5–1,0 procent under fjärde kvartalet i fjol, enligt federal tysk statistik. Och det lutar åt att det blir en kort recession i landet, då BNP ser ut att minska även under första kvartalet 2022.

Två kvartal i rad räknas tekniskt som recession, enligt skolböckerna.

För helåret räknar dock den tyska centralbanken med en tillväxt för Tysklands ekonomi på 4,2 procent, med ett rejält lyft under andra halvåret.

Relaterade artiklar

Back to top button