Rolls-Royce drar in 22 miljarder

Den brittiska verkstadskoncernen Rolls-Royce, en stor tillverkare av flygmotorer, har dragit in två miljarder pund (cirka 22 miljarder kronor) på en nyemission.

Rolls-Royce har drabbats hårt av intäktsbortfall sedan covid-19-pandemins restriktioner och stängda gränser slagit hårt mot flygresor under året. En stor del av Rolls-Royce intäkter kommer från flygbolag som betalar utifrån hur mycket de använder flygmotorerna.

En överväldigande majoritet av ägarna, 94 procent, ställde upp på emissionsvillkoren och köpte sin andel av de nya aktierna. Resterande sex procent av aktierna i emissionen såldes till andra ägare via storbankerna Citigroup, Goldman Sachs och Morgan Stanley.

Förutom kapitaltillskottet och omstruktureringar i låneportföljen har koncernchefen Warren East dragit ned på kostnaderna med 1,3 miljarder pund och sagt upp 9 000 anställda för att hantera den kärva situationen i coronakrisen. Vissa fabriker har också stängts ned.

Rolls-Royce-aktien faller nästan 8 procent på Londonbörsen efter emissionen och har sedan årsskiftet tappat drygt 60 procent av sitt värde.

Relaterade artiklar

Back to top button