Ryssland kräver tillbaka stulna pengar ifrån Storbritannien

Det finns 61 ryska brottslingar i London som har stulit cirka 10 miljarder dollar från sitt hemland, enligt Rysslands chefsåklagare, som kräver att pengarna ska återlämmnas.

“Sedan 2002 har vi krävt att Storbritannien ska lämmna ut 61 ryssar. Dessa personer är anklagade eller redan dömda i Ryssland för att ha begåt ekonomisk brottslighet, skadorna är mer än en halv biljon rubel (10 miljarder dollar). Det här är bara en liten del av skadorna som dem orsakat, mängden pengar de sippade bort är mycket högre.“ säger chefsåklagare Yuri Chaika.

I februari utfärdade den brittiska regeringen en varning till ryssar som var bosatt i Storbritannien att tillgångar värda mer än £ 50.000 ($ 70.565) kan frysas om ursprunget inte kan förklaras.

“Jag försäkrar dig att det kommer att bli mycket svårt för många att förklara sin rikedom. Vi hoppas verkligen att de brittiska myndigheterna kommer att hålla sig till lagen och inte stjäla de stulna pengarna” sade den ryska chefsåklagaren.

Enligt Chaika är Ryssland bekymrad över att Storbritannien kommer att behålla de stulna pengarna.
“Ni kan behålla brottslingarna, men returnera pengarna. Det här är våra pengar” sade Chaika.

London och andra brittiska städer har länge varit en säkert tillflyktsort för ryska ekobrottslingar. Sedan relationerna mellan Ryssland och Storbritannien försämrats under de senaste åren har brittiska tjänstemän inte brytt sig om dem brottslingar som gömt sig i landet sedan 1990-talet.

“De brydde sig inte tidigare för att de godkände stölderna av Rysslands rikedomar och Jeltsin-regimen underlättade det” sade den tidigare parlamentsledamoten George Galloway.

“Den brittiska regeringen agerar idag helt omoraliskt baserat på den konflikt som finns med dagens ryska regering och särskilt president Putin,” tillade han.

Relaterade artiklar

Back to top button