Storbritannien förbjuder Huawei

Storbritannien förbjuder spionanklagade Ericssonkonkurrenten Huawei från landets 5G-infrastruktur. Beslutet kommer efter hårda påtryckningar från Donald Trump och kan vara en vinst för Ericsson.

Det brittiska beslutet meddelades på tisdagseftermiddagen efter att landets säkerhetsråd, som leds av premiärminister Boris Johnson, haft ett möte för att diskutera Huaweis svartlistning eller inte.

Beslutet är en helomvändning efter att Storbritannien, i linje med flera EU-länder, har haft en betydligt mer välkomnande attityd till Huawei jämfört med USA.

Något som stuckit i ögonen på USA, som har svartlistat Huawei och förbjudit amerikanska operatörer att köpa teknik från företaget på grund av påstådda säkerhetsrisker och manat europeiska länder att sälla sig till dem.

Frågan om att tillåta Huawei ställs på sin spets eftersom bolaget, i likhet med med svenska Ericsson och finska Nokia, är en av världens största tillverkare av infrastruktur till framtidens mobilnät 5G, som just nu byggs ut över hela världen.

USA hävdar att Huawei, som grundades av den tidigare kinesiska militären Ren Zhengfei som sägs ha nära band till det kinesiska kommunistpartiet, är en säkerhetsrisk. Huawei har upprepade gånger förnekat alla uppgifter.

Även Indien har, i linje med USA, förbjudit Huawei från den indiska marknaden, tillsammans med bland annat Kanada och Australien, på grund av oro för kinesiskt spioneri.

Men det nya brittiska beslutet kan leda till stora problem för 5G-utbyggnaden i Storbritannien där flera inhemska operatörer redan använder Huaweiutrustning. Landets största operatör, BT, uttryckte under måndagen stor oro för vad ett förbud skulle innebära.

– Det vore omöjligt att ta bort Huawei i all telekominfrastruktur i hela Storbritannien inom ens tio år, sade bolagets vd Philip Jansen till BBC.

Brittiska staten kräver att operatörer tar bort all 5G-utrustning från Huawei senast 2027 och att de slutar göra affärer med bolaget innan slutet av 2020.

Huawei har blivit en central spelpjäs i det geopolitiska spel där Kina tar en allt mer framskjuten position, framförallt på bekostnad av USA. Huaweis framgång har grämt Donald Trump som de senaste åren lett USA i ett handelskrig mot Kina.

När Storbritannien och Boris Johnson beslutade att tillåta Huawei i januari tidigare i år var Trump enligt uppgifter i Financial Times ”rasande” över beslutet.

Storbritannien och Boris Johnson har en svår balansgång att gå inför landets slutliga utträde ur EU den 31 december i år och den brittiska premiärministern ser USA som en viktig potentiell handelspartner. USA har flaggat för att det kan vara problematiskt om Storbritannien skulle hålla famnen öppen för Huawei.

Det brittiska beslutet kan få positiva effekter för Ericsson som tillsammans med Nokia har positionerat sig som ett säkrare alternativ än Huawei.

Tidigare under våren vädrade USA:s justitieminister till och med möjligheten att den amerikanska staten skulle köpa in sig som ägare i Ericsson som är den primära infrastrukturleverantören till alla tre stora amerikanska mobiloperatörer: AT&T, Verizon och T-Mobile.

Relaterade artiklar

Back to top button