Svenska Spel erkänner inte Biden som vinnare

Ledande medier är överrens: Joe Biden har vunnit det amerikanska valet. Men hos Svenska Spel är utgången av valet fortfarande en öppen fråga.

– Vi har inte betalat ut några vinster, säger Jonas Nilsson, pr-ansvarig på Svenska Spel.

Under rösträkningen på valnatten såg vissa en gyllene möjlighet. Oddsen på Joe Biden som vinnare sköt i höjden, eftersom de tidiga resultaten från rösträkningen gynnade Donald Trump.

En spelare som vi har varit i kontakt med fick runt 3,0 i odds hos Svenska Spel sent under småtimmarna.

1 000 satsade kronor skulle bli 3 000 om Biden lyckades vinna över Trump.

Två veckor senare har inga pengar betalats ut,. Det statligt ägda spelbolagets hållning är att presidentvalet inte är avgjort.

– Vi har inte rättat spelet ännu. Det betyder att vi inte har betalat ut några vinster oavsett vilken presidentkandidat man har spelat på, säger Jonas Nilsson, pr-ansvarig för sport och casino på Svenska Spel.

Intresset för pengaspel på presidentvalet ser ut att ha varit stort. En dag före valet uppgav exempelvis Unibet att deras omsättning kopplat till presidentvalet var sex gånger större än vid samma tidpunkt 2016.

Bolaget, som ägs av börsnoterade Kindred group, satte ned foten kring utgången 8 november.

– Vi har betalat ut för Joe Biden, säger Henrik Holm, spelexpert på Unibet.

Han uppger att deras beslut utgår från konsensus i medierna.

Donald Trump har velat etablera en bild av ett ”stulet” och ”riggat” val. Han har vägrat att erkänna sig besegrad och har twittrat om att han är valets vinnare om bara de lagliga rösterna räknas.

Den sittande presidenten har dock inte presenterat några vederhäftiga bevis för valfusk. De rättsprocesser som presidentens stab har inlett bedöms inte kunna påverka valutgången.

Den 8 november utropade flera tunga medier i USA att valet var avgjort då Biden kunde räkna hem 273 elektorer.

I fredags, 13 november, uppgav ledande amerikanska medier att Biden vinner valet med bred majoritet (306 av elektorsröster mot Trumps 232).

Ändå anser Svenska Spel inte att det är klart.

– Detta val är inte helt okontroversiellt, då den sittande presidenten inte har medgett att motkandidaten har vunnit valet, säger Jonas Nilsson.

Varför gör ni en annan bedömning än Unibet?

– Jag kan inte gå in på vilken bedömning Unibet har gjort, men vi vill vara säkra på att vi betalar ut på rätt kandidat. Det är därför vi avvaktar.

I nuläget är det oklart när Svenska Spel kan betala ut pengar till sina spelare. Bolaget ska vänta på att den amerikanska myndigheten GSA (General Services Administration) formellt tillkännager vinnande kandidat i presidentvalet eller ”andra officiella uppgifter som ostridbart pekar ut Joe Biden som vinnare”.

– Hittills har inte GSA erkänt Biden som tillträdande president vilket vi hoppas sker inom en snar framtid. Vi hade önskat att rätta och betala ut på vinnande spel långt tidigare men vi vill vara säkra på att vi betalar ut på rätt kandidat, säger Jonas Nilsson.

Svenska Spel vill inte uppge hur mycket pengar som finns upplåsta i spel på presidentvalet hos dem.

En spelare som vi har varit i kontakt med är kritisk.

– Personligen är jag inte så orolig, jag är övertygad om att jag kommer att få mina pengar så småningom. Men jag tycker att det är tråkigt att Svenska Spel bidrar till narrativet att valet inte är klart, säger spelaren som inte vill framträda med namn.

Relaterade artiklar

Back to top button