Tesla Model X inblandad i dödsolycka

Tesla rapporterade under fredagen att en Tesla Model X orsakat en dödlig krasch i Kalifornien förra veckan. Mannen som körde hade Autopilot-systemet aktiverat, vilket gav upphov till nya frågor om det halv autonomiska systemet som hanterar vissa köruppgifter.

Tesla säger att fordonsloggar från olyckan visade att ingen handling hade tagits av föraren innan kraschen och att systemet uppmanat honom att lägga händerna på ratten.

“Föraren hade cirka fem sekunder och 150 meter fri sikt över betongbarriären, men fordonsloggarna visar att ingen åtgärd togs,” enligt Tesla.

Tesla berättade inte varför autopilotsystemet missat betongbarriären. Den dödliga kraschen och fordonsbranden skedde nära Mountain View, Kalifornien, och involverade två andra bilar och försenade trafiken i flera timmar. Den 38-årige Tesla-föraren dog vid ett närliggande sjukhus strax efter kraschen.

Det amerikanska trafikverkets säkerhets organisation ”National Highway Traffic Safety Administration”, påbörjade en utredning av kraschen tidigare i veckan och gav inga kommentarer under fredagen.

Autopilot tillåter förare att ta händerna av ratten under längre perioder under vissa förhållanden. Tesla kräver att föraren går med på att hålla händerna på ratten “hela tiden” innan de kan använda autopiloten, men förare skryter ofta om att de använder systemet för att köra handsfree.

Tesla sa sent på fredagen att “Autopilot inte förhindrar alla olyckor – en sådan standard skulle vara omöjlig – men det minskar chansen för att de ska hända.” Det gör utan tvekan världen säkrare för fordonets passagerare, fotgängare och cyklister.

Tesla säger att i USA “sker ett dödsfall på 86 miljoner körda mil för alla fordon och från alla tillverkare.”
För Tesla finns en dödlighet, inklusive kända dödsfall för fotgängare, på 320 miljoner körda mil för fordon utrustade med Autopilot-hårdvara.“

Tesla avslöjade i september 2016 förbättringar av Autopiloten, med nya gränser för hands-off körning.

Relaterade artiklar

Back to top button