Tesla satte nytt försäljningsrekord

Amerikanska elbils- och energibolaget Tesla satte nytt försäljningsrekord under förra kvartalet. Omsättningen steg till 12 miljarder dollar eller 103,5 miljarder kronor. Det var mer än vad analytikerna hade spått och innebar en fördubbling av intäkterna jämfört med samma period förra året.

Även Teslas vinst steg kraftigt och uppgick till 1,1 miljarder dollar under årets andra kvartal.

Trots de goda försäljningssiffrorna har många investerare sett aktien som övervärderad. Inför måndagens rapport hade kursen gått ned cirka 10 procent, men i efterhandeln på New York-börsen steg aktien 1,3 procent.

Halvledarbrist och höjda råvarupriser påverkar Teslas produktion, men tillverkningen väntas fortsätta öka även under det tredje kvartalet, med en global produktion på 231 000 bilar perioden juli–september i år.

Gupp på vägen

Även om försäljningen går bra har Tesla stött på några vägbulor på senare tid. På den kinesiska marknaden upptäcktes ett mjukvarufel på 285 000 bilar. Och i USA fick 8 000 bilar återkallas efter ett bilbältesfel. Det har även förekommit ett par uppmärksammade olyckor med de självkörande bilarna.

Tesla har också fått allt hårdare konkurrens. Flera stora biltillverkare satsar stort på elbilsmarknaden med konkurrerande modeller. På den svenska marknaden innebar en ny billig modell från kinesiska MG att märket i juni övertrumfade Tesla som det mest populära avgasfria märket.

Utsläppsrätter viktiga

Dessutom har Tesla tjänat stora belopp varje kvartal på att sälja utsläppsrätter, en intäktskälla som kan sina framöver. Utsläppsrätterna har varit en viktig faktor för att få företaget att gå runt. Årets första kvartal tjänade Tesla 518 miljoner dollar på försäljning av utsläppsrätter, medan den totala vinsten för kvartalet landade på 438 miljoner dollar.

Elbilstillverkaren investerade också 1,5 miljarder dollar i kryptovalutan bitcoin i början av året. Eftersom bitcoin steg kraftigt under förra kvartalet för att sedan sjunka under andra kvartalet gav det också utslag i den senaste rapporten.

Relaterade artiklar

Back to top button