Tesla slog förväntningarna – igen

Teslas aktie har lyft som en raket under året – trots att bilindustrin lidit under coronapandemin. Och när elbilstillverkaren släppte årets andra delårsrapport slog resultatet analytikernas förväntningar.

Omsättningen föll visserligen från 6,35 miljarder dollar till 6,04 miljarder dollar jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Men det är ändå betydligt högre än de 5,37 miljarder i omsättning som analytikerna förutspådde, något som bland annat kopplas till att fordonsleveranserna låg på högre nivåer än förväntat.

Tesla redovisar dessutom en nettovinst för fjärde kvartalet i rad. Den här gången landade den icke-justerade vinsten på 104 miljoner dollar.

– Som jag ser det är det en imponerande rapport där man återigen lyckas slå de höga förväntningar som finns. Och att man gör en oväntad vinst är också imponerande, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.
Upp 500 procent

Samtidigt meddelar Tesla att bolaget står fast vid leveransmålet på 500 000 fordon i år.

– Det är starkt att man behåller det trots att man varit med om störningar i produktionen på grund av covid-19, säger Bratt.

För bilindustrin generellt har årets andra kvartal varit extremt utmanande. Coronapandemin har slagit hårt och den globala bilproduktionen sjönk med 45 procent under kvartalet. Det första halvåret har bilförsäljningen gått ned 27 procent.

Men elbilstillverkaren Tesla tycks än så länge inte ha lidit avsevärt, i alla fall inte om man tittar på aktien. I år har den ökat med nästan 275 procent – och sedan ett år tillbaka är kurslyftet drygt 500 procent.
Framtid och tillväxt

Även bolagets vd, entreprenören och techprofilen Elon Musk, har ansett att aktien är övervärderad, något han twittrade om i början av maj. Det fick dock inte aktien att sjunka.

Och efter årets andra rapport fortsätter Tesla att stiga. I efterhandeln gick aktien upp 6 procent när marknaden gav delårsrapporten tummen upp.

– Det förstår jag när man levererar så stabilt igen. Och det är jätteviktigt för Tesla att man kan prestera det man säger sig kunna prestera för så mycket handlar om framtiden och tillväxt, säger Frida Bratt.

Relaterade artiklar

Back to top button