Tio nya länder svartlistas som skatteparadis av EU

Under tisdagen beslutade EU:s finansministrar att utöka EU:s svarta lista över skatteparadis. Nu innehåller listan 15 länder som EU inte anser lever upp till kraven på transparens och lagstiftning kring skatteflykt.

Innan tisdagens beslut fanns följande länder på EU:s svarta lista Amerikanska Samoa, Amerikanska Jungfruöarna, Trinidad och Tobago, Guam och Samoa. Nu växer listan med Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Marshallöarna, Oman, Förenade Arabemiraten samt Vanuatu.

92 länders skattelagstiftning granskades innan beslutet.

”Vi ska inte ha länder som gömmer skattepengar. De skatteregler vi har, har vi för att barnen ska ha skolor och för att vi ska kunna transportera oss på vägar och järnvägar”. säger Sveriges finansminister Magdalena Andersson.

Ett särskilt utskott i EU-parlamentet lade i slutet av februari fram en utredning som slog fast att EU bör skaffa en egen skattepolis och en avdelning som ska hålla koll på pengatvätt.

Utredningen visar att sju medlemsländer Belgien, Cypern, Malta, Ungern, Irland, Nederländerna och Luxemburg har inslag av skatteparadis och underlättar för aggressiv skatteplanering.

Relaterade artiklar

Back to top button