Torka väntas leda till dyrare kaffe

Torka i Brasilien och ett svårt läge på fraktmarknaden väntas leda till högre kaffepriser senare i år. Det skriver Financial Times.

Världens största kaffeproducent, Brasilien, har drabbats av den svåraste torkan på nästan 100 år, vilket lett till utbudsbrist på kaffemarknaden för första gången på fyra år. I början av juni hade priserna ökat nästan 70 procent till 1:70 dollar per pund jämfört med föregående år.

Kaffeköpare brukar säkra priser på tre till nio månaders sikt, och dämpad efterfrågan under pandemin kan leda till att flera fortfarande sitter på ett lager. I takt med att ekonomier öppnar upp och prisöverenskommelser löper ut kan ökningarna i stället föras vidare till konsumenterna.

”Vi levererar fortfarande på tidigare kontrakt. Det är nästa omgång leveranser som kommer börja bli dyrare”, sade Stephen Hurst vid Mercanta, som handlar med specialbönor för premium rosterier.

”Grossist och konsumentpriser kommer börja reagera mellan nu och slutet av året”, sade han till FT.

I Europa har kaffepriserna varit stabila under första halvåret, men det börjar synas tecken på ökningar under kommande månader. I juni meddelade till exempel tyska kedjan Tchibo att priset skulle höjas med 50 cent till 1 euro per pund.

Relaterade artiklar

Back to top button