President Donald Trump kan införa tullar på importerade bilar från och med nästa vecka

Europeiska bilaktier föll på tisdagen efter att en tysk tidning rapporterade att amerikanska presidenten Donald Trump skulle kunna införa tullar på importerade bilar från nästa vecka.

Vita huset har upprepade gånger lovat att inte gå vidare med införande av tullar på EU eller Japan.

Wirtschaftswoche citerade ”EU-källor” som säger att USA: s handelsrapport är på Trumps skrivbord och tillade att: ”Trump kommer eventuellt att besluta om avgifter så tidigt som nästa vecka efter G20-mötet i Buenos Aires.”

Tidningen citerade källor som säger att rapporten rekommenderade en tull på 25 procent på bilimporter från alla länder förutom Kanada och Mexiko.

Vita huset har dock upprepade gånger lovat att inte gå vidare med införande av tullar i Europeiska unionen eller Japan så länge det görs konstruktiva framsteg i handelsförhandlingarna.

Europeiska kommissionen, som övervakar handelspolitik för den 28-medlemmr stora Europeiska unionen, vill inte kommentera rapporten i allmänhet men sade att Wirtschaftwoches hänvisning till EU: s handelskommissionär Cecilia Malmström resa till Washington på onsdagen, inte var korrekt. Varken Vita Huset eller USA:s Handels Departement ville lämna någon kommentar.

Handelsdepartementet har inte offentligt släppt några resultat från sin undersökning som handlar om huruvida importerade bilar och delar utgör en nationell säkerhetsrisk. Reuters rapporterar att avdelningen lade fram sina rekommendationer tidigare i månaden till Vita huset, som inte reagerat ännu.

Det kan ta Trump veckor eller månader att bestämma sig. När han väl fattar ett beslut har Vita huset 15 dagar på sig att införa de nya tullarna.

De europeiska bilaktierna fall växte efter rapporten och sjönk med 2,5 procent. Bil aktier är nere 20 procent från förra året, eftersom rädsla för tullar och sänkt tillväxten i bilförsäljning skrämmer bort investerare från sektorn.

Aktierna i VW föll och handlades 4,1 procent lägre. BMW-aktierna gick ner 1,4 och Daimler-aktierna gick ner 2,4.

Läs också: President Trump skjuter upp kinesisk tullhöjning

Relaterade artiklar

Back to top button