Tusentals Amazon anställda strejkar under Black Friday.

Tusentals Amazon anställda i hela Europa protesterade under Black Friday över hur företaget behandlar sina lagerarbetare.

Strejker ägde rum vid Amazons lager i Italien, Spanien, Frankrike och Tyskland.
Italienska tidningar har rapporterat att chefer har varit tvungna att packa paket för att möta efterfrågan.

I Storbritannien demonstrerade fackförbundet GMB och skiftanställda utanför Amazon lagret.

Storbritanniens politiker uttryckte stöd för protesterna, ledaren för oppositions partiet uppmanade Amazon ledningen att lyssna på personalen.

En talesperson från Amazon säger att: ”Alla våra arbetsplatser är säkra ställen att arbeta på och rapporter som säger annat har fel.”

En koalition av fackföreningar i hela Europa samordnade protesterna, och den brittiska fackföreningen GMB publicerade en video med anställda som säger till Amazons vd Jeff Bezos ”vi är inte robotar” på fem olika språk.

I Italien, Spanien, Frankrike och Tyskland ska protesterna pågå i 24 timmar eller mer. Den italienska tidningen Corriere della Sera rapporter att chefer varit tvungna att gå in och paketera saker för att hantera efterfrågan.

UNI Global, den fackförening som hjälpt till att samordna protesten, sade att ungefär 2 400 anställda strejkar i Europa, men människor på plats har rapporterat in ett ännu högre antal demonstranter.

Amazon i Tyskland har berättat att 620 anställda deltog i strejken vid två av sina lager, medan fackliga Verdi säger att 1000 anställda var med vid protesterna.

I Spanien har fackföreningar sagt att 1.600 anställda slutat jobba för dagen. Lokala medier hävdade också att Amazon sagt till spanska polisen att ingripa mot strejken genom att kontrollera arbetstagarnas arbet vid ett lager i utkanten av Madrid. Tidningen El Confidencial uppgav att polisen vägrat att lyssna på Amazonas begäran. Amazon förnekade kraftigt att de ska försökt påverka polisens jobb.

I Storbritannien började demonstranter protestera utanför företagets lager tidigt på morgonen.

En GMB-talesman berättar att syftet med de brittiska protesterna inte var att störa Amazons försäljning på Black Friday, utan att få deras uppmärksamhet. ”Allt vi vill är att få Amazon till förhandling,” sa han.

I ett pressmeddelande berättar GMB att de protesterar mot ”omänskliga förhållanden” i lagren. Det citeras siffror från en rapport som säger att ett enda Amazon-lager i Storbritannien ringt efter ambulansen till arbetsplatsen 115 gånger över en treårsperiod.

Protesterna har fått stöd från brittiska politiker. Tom Watson, biträdande ledare för Labour Party, tweetade en video till Amazons brittiska ledning där han ber dem att förhandla.

Labour Parties parti ledare Jeremy Corbyn uttryckte också sitt stöd för protesten.
”Era anställda behöver bättre förutsättningar och mera respekt” sade Watson.

En talesperson från Amazon säger i ett uttalande att:

”Vi hade full verksammhet idag samtidigt som våra samarbetspartners fokuserat på att leverera till våra kunder. Alla rapporter som säger annat är felaktiga. Vi respekterar människor rätt till att få sin röst hörd, men för oss var det, business as usual.”

Relaterade artiklar

Back to top button