Tyska företag hotas med sanktioner från USA

Tyska företag som jobbar med den ryska gasledningen Nord Stream 2 har hotats med sanktioner av USA.  Ryssland har reagerat hårt och hävdar att sanktions hoten görs för att USA ska kunna sälja sin dyrare gas.

Richard Grenell amerikansk ambassadör i Berlin varnar tyska företag i ett brev att de kan bli utsatta för sanktioner om de inte avbryter projektet. Enligt USA:s ambassad ska brevet inte ses som ett hot utan som ett tydligt budskap på USA:s policy.

USA är emot gasledningen genom Östersjön eftersom Europas beroende av rysk energiförsörjning skulle öka. Nord Stream 2 riskerar dessutom att ta viktiga inkomster från Ukraina som är transitland för rysk gas.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel hävdar att gasledningen är ett ekonomiskt projekt som kommer leda till säkrare, billigare och pålitligare gasleveranser.

Ryssland har kritiserat USA hårt och den tidigare ordföranden i den ryska dumans utrikesutskott Alexej Pusjkov twittrar att Donald Trump använder ”direkta hot” för att kunna sälja sin egna dyrare gas till Europa.

nord stream 2
Nordstreams sträckning.

Tyskarna verkar ha anpassat sig lite gentemot USA genom att öka kontrollen av terminaler för flytande naturgas (LNG) vid kusten.

Rysslands gasjätte Gazprom, som ligger bakom gasledningsprojektet, har samarbetsavtal med flera europeiska företagsom Uniper, Wintershall, Engie, OMV och Shell.

 

Relaterade artiklar

Back to top button