UD tar bort reserestriktionerna

I drygt ett och ett halvt år har UD:s ”reseavrådan” begränsat rörligheten för svenskar i världen. Från och med nästa fredag, den 1 oktober, försvinner de sista begränsningarna och svenskar kan röra sig fritt i världen om inte resemålet omfattas sitt lands restriktioner. Det beslutade UD på fredagen.

UD:s avrådan från icke-nödvändiga resor till alla världens länder infördes den 14 mars ifjol när pandemin slog till med full kraft.

I takt med att smittoläget förbättrats har UD hävt sin avrådan från resor till flera länder, framför allt inom Europa. Men nu slopas samtliga restriktioner.

– Reseavrådan för alla världens länder var en extraordinär åtgärd i en svår och oförutsägbar tid. Ambitionen har hela tiden varit att lyfta avrådan så fort som möjligt och vi bedömer att vi nått den tidpunkten nu. Det är dock viktigt att komma ihåg att pandemin långt ifrån är över vilket fortfarande påverkar resandet, säger utrikesminister Ann Linde i en kommentar.

”Tar reda på lokala restriktioner”

UD har beslutat att lyfta reseavrådan eftersom pandemisituationen förbättrats globalt och många länder lyft sina restriktioner. Sverige har en hög vaccinationsgrad och resenärer och reseaktörer har anpassat sig till den nya situationen.

– Resenärer har fortsatt ett stort ansvar att själva ta reda på vad som gäller på resmålet och att följa de regler och rekommendationer som finns, säger Ann Linde.

Svenskar som reser i världen från och med oktober behöver ta hänsyn till att det fortfarande finns många länder i världen som har kvar sina restriktioner, vilket kan påverka en eventuell resa.

Kraven kan vara många, till exempel att den resande kan visa upp ett vaccinationsintyg, eller att den som reser bär munskydd. Det finns även en del länder som ännu inte lyft på restriktionerna som till exempel inreseförbund för utländska resenärer.

”Testa vid hemkomsten”

Enligt UD är det enklast att från och med nästa månad resa i världen om man är fullvaccinerad. Folkhälsomyndigheten rekommenderar dessutom att en resenär som återvänder till Sverige bör testa sig vid hemkomsten.

Skulle pandemiläget åter förvärras finns hos UD en ”fortsatt beredskap att återinföra en pandemirelaterad reseavrådan för länder eller regioner”, enligt ett pressmeddelande från UD.

Not: På swedenabroad.se och i appen UD Resklar finns ambassadernas reseinformation för respektive land.

Relaterade artiklar

Back to top button