USA begränsar exporten av chip komponenter till Kina

USA begränsar exporten till ett kinesiskt företag som har statligt stöd och tillverkar halvledare, i ett eskalerande handelskrig med Peking.

På måndagen sade handelskammaren ”US Commerce Department” att Fujian Jinhua Integrated Circuit Company inte skulle kunna köpa komponenter från amerikanska företag utan en speciell licens.
Exportförbudet infördes på grund av att Fujian Jinhua ”utgör en betydande risk för att bli involverad i aktiviteter som strider mot USA: s nationella säkerhetsintressen”, sade byrån.

”När ett utländskt företag engagerar sig i verksamhet som strider mot våra nationella säkerhetsintressen, kommer vi att vidta starka åtgärder för att skydda vår nationella säkerhet, säger handelssekreteraren Wilbur Ross i ett uttalande.
Ross sade att förbudet kommer att begränsa företagets förmåga att ”hota försörjningskedjan för väsentliga delar i USA:s militära system”.

Förbudet kommer samtidigt som USA och Kina hamnat i ett låst läge över handel, marknadstillträde och överföring av teknikhemligheter. Det kan öka påfrestningen av ett redan spänt bilateralt förhållande. Förhandlingar har enligt uppgift stannat upp in för ett planerat möte mellan USA: s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping vid sidan av det kommande G20-toppmötet i Argentina.

Tidigare i år lade Trump-administrationen ett exportförbud mot ZTE, ett av Kinas största teknikföretag. Handelskammaren sade att ZTE (ZTCOF) ljugit till amerikanska tjänstemän om straff för anställda som brutit mot amerikanska sanktioner mot Nordkorea och Iran. Förbudet, som blev en knut mellan de två nationerna, lyftes i juli efter att ZTE betalat in en 1 miljard dollar i böter och kommit överens om nya tillsynsåtgärder.

Handelskammarens åtgärd kom efter att Micron Technology, en minneskretsstillverkare i Idaho, anklagade Fujian Jinhua för att stjäla företagets affärshemligheter i en federal rättegång i december. Som svar lämnade Fujian Jinhua in en egen stämming mot Micron i kinesisk domstol i januari.

Fujian Jinhua, baserat i östra Kinas Fujian-provinsen, grundades 2016 och har ekonomiskt stöd från provinsregeringen, enligt kinesiska statsmedier. Fujian Jinhua bygger en chipfabrik i regionen för $ 5,7 miljarder.

Relaterade artiklar

Back to top button