USA och Kina börjar förhandla igen

USA och Kina har startat förhandlingar om handel inför ett möte mellan sina två ledare senare i månaden, enligt The Wall Street Journal.

USA: s statssekreterare Steven Mnuchin och kinesisk vice premiärminister Liu pratade i telefon på fredag, USA kräver att Kina lägger fram med ett färdigt erbjudande innan förhandlingar om ett handelsavtal kan börja, men Peking vill prata först och sedan lägga fram ett konkret förslag.

Kinesiska regeringstjänstemän ville inte kommentera samtalet mellan Mnuchin och Liu, men bekräftade ett telefonsamtal tidigare i månaden mellan amerikanska presidenten Donald Trump och den kinesiska ledaren Xi Jinping.

”De två ländernas ekonomiska team är redo att genomföra det som de två ledarna kommer överens om”, sade kinesisk handelminister Li Chenggang vid en nyhetsmöte i Peking på tisdag. ”Vi hoppas kunna uppnå positiva resultat med insatser från båda sidor.”

Trump och Xi förväntas träffas ansikte mot ansikte vid G20-toppmötet senare denna månad i Argentina.

De rapporterade samtalen mellan Mnuchin och Liu är det senaste försöket att försöka hitta en väg ut ur handelskriget mellan de två ekonomiska supermakterna som har resulterat i stora tullar på varandras export. Men tvivel kvarstår över huruvida de kan nå en överenskommelse snart.

Fredagens samtal löste inte dödläget mellan de två sidorna, men ses som ett positivt steg för att få större förståelse för varandra.

Trump administrationen har redan satt in tullar på 250 miljarder dollar för kinesiska produkter sedan juli. Tullarna på 200 miljarder dollar av dessa varor kommer att öka till 25% från 10% den 1 januari, vilket ytterligare skulle eskalera konflikten.

Kina har hittills svarat med tullar på 110 miljarder dollar mot amerikanska produkter och kommer sannolikt att reagera med mer om USA fortsätter med ökningen i början av januari.

USA har infört tullar på kinesiska produkter som kryddor, baseballhandskar, nätverksroutrar och industrimaskiner. Kinas svar på tullarna har påverkat tusentals amerikanska export produkter som kött, alkoholhaltiga drycker, kemikalier, kläder, maskiner, möbler och bildelar.

Donald Trump har pratat om möjligheterna till ett positivt möte med Xi.

”Vi kommer att ha ett bra möte och vi ska se vad vi kan göra,” sa han på en presskonferens förra veckan efter mellan valet i USA. Dagarna innan amerikanska väljare gick till valurnorna, sade Trump att han och Xi hade hållit ”produktiva” samtal över telefon, men han gav inte några detaljer.

Trump-administrationen har skickat blandade meddelanden om huruvida de två länderna närmar sig en varandra.

Trump har prioriterat en aggressiv hållning mot Kina för det han säger är orättvisa handelspraxis, inklusive immateriella stölder och tvångsöverföring av teknik. Han hotar att eskalera handelskriget ytterligare genom att införa tullar på alla resterande varor som Kina exporterar till USA.

Många amerikanska tillverkare, bönder och lagstiftare från båda sidor av det politiska lägret säger att de uppskattar administrationens ansträngningar att förändra Kinas handelspolitik. Men vissa hävdar att tullarna inte är det bästa sättet att lösa problemen. De utgör ett dilemma för amerikanska importörer som måste bestämma huruvida de högre kostnaden för varorna ska absorberas eller vidarebefordras till konsumenterna.

Den tidigare ekonomiska rådgivaren för Vita huset Gary Cohn lämnade administrationen tidigare i år efter oenigheter om tullar på stål och aluminium. Tidigare i veckan berättade Cohn, en före detta Goldman Sachs direktör, att Trumps tullar kunde skada USA: s ekonomi.

Relaterade artiklar

Back to top button