USA inför sanktioner mot ryska oligarker och ledande tjänstemän

USA har infört sanktioner mot sju ryska oligarker och 17 ledande tjänstemän som anklagas för ”skadlig verksamhet runt om i världen”.

Tolv företag som ägs av oligarkerna, statens vapenentillverkare och en bank sanktioneras också.

Sekreteraren på USA:s finansdepartement Steven Mnuchin sa att sanktionerna riktas mot dem som dra nytta av Rysslands ”korrupta system”.

Sanktionerna var och så ett svar på Rysslands påstådda inblandning i presidentvalet 2016, sade han.

Sanktionerna införs också på grund av de åtgärder som vidtagits av Kreml på Krim, Östra Ukraina och Syrien, sade Mnuchin i ett uttalande på fredagen.

Han anklagade den ryska regeringen för ”skadliga” cyberaktiviteter och sa att sanktionerna skulle riktas mot ”de som dra nytta av Putins regim”.

”Den ryska regeringen arbetar för oligarkernas oproportionerliga fördel”, tillade han.

Det är den mest aggressiva åtgärden som Donald Trump hittills har tagit emot Moskva.

Förra månaden införde USA sanktioner mot 19 ryssar och anklagade dem för störningar i valet 2016 och påstådda cyberattacker.

USA har också utvisat dussintals ryska diplomater som svar på förgiftningen av en tidigare ryska spion i Storbritannien.

En av de sanktionerade är Oleg Deripaska, en miljardär och Putin vän med band till president Donald Trumps tidigare kampanjordförande Paul Manafort.

På listan finns också Suleiman Kerimov, som är en av Rysslands rikaste män. Hans familj kontrollerar Rysslands största guldproducent, Polyus, och han har en beräknad nettoförmögenhet på 6,3 miljarder dollar (4,7 miljarder kronor).

I november inledes en formell förundersökning mot Kerimov i Frankrike angående misstankar om skatteflykt.

Alexander Torshin, en ledande rysk tjänsteman med kopplingar till ”National Rifle Association of America” (NRA) en lobbygrupp som arbetar för rätten att bära vapen, har ochså svartlistats.

Putins livvakt, hans svärson, chefen för Rysslands nationella säkerhetsråd och tidigare premiärminister Viktor Zubkov sanktioneras också.

Ryska statens vapenexportör Rosoboronexport, ett av de drabbade företagen, sa att sanktionerna var avsedda att tvinga Ryssland ut ur den globala vapenmarknaden.

Eventuella tillgångar som de har under amerikansk mark har varit frusna och amerikanska medborgare är förbjudna att göra affärer med dem.

”Detta är orättvis konkurrans i sin renaste form”, sa en talesman till nyhetsbyrån Reuters.

Det här är det mest aggressiva drag mot Ryssland som Trump-administrationen tagit: riktade mot Vladimir Putins inre krets.

Tidigare i veckan kände sig Donald Trump tvungen att visa att han var hård mot Ryssland men sa att han fortfarande hoppades på ett bra förhållande med Vladimir Putin. Det verkar desto mindre sannolikt nu.

Ryssland har lovat att dem kommer svara hårt mot dem nya sanktionerna.

”Vi kommer inte att lämna den nuvarande och eventuella nya anti-ryska attacken utan ett tufft svar,” sade utrikesministeriet i ett uttalande.

”Vi uppmanar Washington att genast sluta prata med oss via sanktioner”.

Tidigare på fredagen sade den Ryska ambassaden i Washington att sanktionerna var ett misstag.

”Vi får höra att dessa åtgärder inte riktar sig mot det Ryska folket, men de är dem”, sade ambassaden i ett inlägg på sin Facebook-sida.

Det beskrev sanktionerna som ”ett nytt slag mot rysk-amerikanska relationer.”

Relaterade artiklar

Back to top button