Aktiesparande ny inriktning på gymnasiet

P/E-tal, ränta på ränta och lånefällor. Nu kan gymnasielever i Stockholm välja en gymnasieutbildning med aktiesparande och privatekonomi som inriktning.

Ekonomiprogrammet på Kungsholmens västra gymnasium kommer att ha en inriktning mot privatekonomi och aktiesparande från och med höstterminen. Det ökande aktieintresset bland unga ligger bakom det nya programmet.

”Vi hoppas att det ska bidra till att våra elever får komma i kontakt med privatekonomi och aktier på ett kul och lärorikt sätt”, skriver programansvariga Sara Bengtsson Krook i ett pressmeddelande.

Skolan samarbetar med Unga Aktiesparare, som kommer att stötta skolan med bland annat utbildningsmaterial och aktiviteter kring aktiesparande utanför skoltid. Bland annat kommer en aktiespararavdelning för eleverna att startas på skolan.

Trots att inriktningen är bland annat aktier och sparande är dock inte syftet att göra stenrika aktieklippare av gymnasieeleverna.

”Det handlar bland annat om hållbarhetsperspektivet och att ekonomi handlar om mer än att bara bli eller vara rik”, säger Sara Bengtsson Krook i pressmeddelandet.

– Vi har alltid velat ha in mer privatekonomi i skolan, och här fanns en möjlighet att få in det som en del av utbildningen, säger Henrik Johansson, vd för Unga Aktiesparare.

Han tycker att sådant som hur man köper en bostad, riskerna med olika lån och hur man sparar på bästa sätt borde ingå i varje gymnasieelevs utbildning. Ännu är det dock inte så.

– Det är inte bara mängden pengar man får med sig hemifrån som skapar klasskillnader, utan även den kunskap man får med sig. Nu blir det här bara för de mest intresserade, men vi hoppas att privatekonomi kan bli ett ämne i skolan.

Gymnasieprogrammet i höst blir ett pilotprojekt, men det kan bli aktuellt med fler skolor, enligt Henrik Johansson.

Relaterat:

LO vill införa ”rättviseskatt” LO vill införa en ny "rättviseskatt", med en permanent värnskatt för arbetsinkomster över en miljon. Dessutom vill de se en enhetlig skatt på kapitali...
SAS-stöd godkänns av EU-domstol Sveriges stöd till SAS under coronapandemin bryter inte mot EU:s regler, konstaterar EU:s domstol i ett utslag på onsdagen. Stödet från april 2020 ...
Nytt insatspaket till skånskt näringsliv Region Skåne lanserar ett insatspaket på 24 miljoner kronor för att mildra de ekonomiska effekterna av coronakrisen. Även i Skåne har den ekonomisk...
Rekyl nedåt på fredagsbörsen Stockholmsbörsen har inlett fredagen med en reträtt från de två föregående handelsdagarnas uppgångar. Börsnykomlingen CTEK rusade i premiären och blan...