Birka Cruises läggs ned – 509 anställda berörs

Det är slutkryssat för Birka Cruises. Efter 49 år till sjöss lägger de ner sin verksamhet efter att ha påverkats hårt av coronakrisen, meddelar bolaget. På konkurerande Tallink och Silja Line sägs 299 personer upp.

“Vi slutar kryssa – tack för oss!” skriver kryssningsbolaget Birka Cruises på sin hemsida.

De ekonomiska konsekvenserna på grund av coronapandemin är den främsta orsaken till att man nu lägger ned verksamheten helt efter 49 år, skriver Birka Cruises.

– Coronapandemin är huvudorsaken. Den här verksamheten har under en längre tid haft svag lönsamhet och nu ser vi ingen annan möjlighet än att lägga ner, säger Eckerökoncernens vd Björn Blomqvist till Ålands Radio.

509 medarbetare, varav 43 på huvudkontoret i Stockholm och 466 ombord på fartyget Birka Stockholm, berörs av nedläggningen.

Fackliga förhandlingar som berör samtliga anställda inleds nu, uppger Björn Blomqvist, koncernchef på Eckerökoncernen, för Ålandstidningen.

På sin hemsida skriver kryssningsbolaget att det osäkra läget framåt har fått dem att fatta beslutet.

”Osäkerheten kring hur resandet kommer utvecklas har också bidragit till att vi tvingats fattat detta beslut efter att ha utvärderat alla tänkbara alternativ”, står det på sajten.

Fartyget har inte bedrivit någon verksamhet sedan mitten på mars.

– Vi kan nu konstatera att Birka Cruises inte ser några förutsättningar för att få i gång en lönsam trafik igen, säger Björn Blomqvist, till Ålands radio.

Alla inbokade passagerare ska kontaktas personligen, enligt Birka Cruises.

”Din resa omfattas av paketreselagen och det betyder att vi automatiskt kommer ge dig full återbetalning”, står det att läsa.

Även för de konkurerande färjorna Tallink och Silja Line är det ekonomiska läget tufft.

I dag, fredag, avslutades de fackliga förhandlingarna och 299 medarbetare sägs upp.

– Det är utmanande, kan man lugnt säga. All trafik har i princip stått stilla sedan mitten av mars, säger Erika Janson, presstalesperson på Tallink och Silja Line.

Passagerarantalet föll med 96,5 procent i april och 72,5 procent i juni månad.

Birka Cruises ingår i Eckerökoncernen som förutom kryssningsverksamheten i Birka Cruises även bland annat bedriver passagerar- och bilfärjetrafik på Ålands hav i Eckerö linjen.

Relaterat:

Kronofogden drev in 12,3 miljarder kronor Kronofogden drev in totalt 12,3 miljarder kronor förra året, vilket är en minskning med knappt 731 miljoner jämfört med året innan. Trots minskningen ...
Plusstängning efter slagig eftermiddag Stockholmsbörsen handlades försiktigt uppåt på torsdagen. Teleoperatörer gick mot strömmen och tillhörde förlorarna. Investerarna smälte onsdagskvälle...
SCB: 9,7 procent arbetslösa I februari var 531 000 personer arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 9,7 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Eftersom SCB har ä...
700 000 sålda munskydd på en vecka De skärpta restriktionerna har fått tydlig effekt på försäljningen av munskydd. Flera aktörer ser en kraftig ökning och på många apotek är de n...