Börsen vände upp i slutet av veckan

Stockholmsbörsen avslutade handelsveckan med en uppgång. Vid stängning på fredagen hade det breda OMXS-indexet gått upp 0,7 procent.

Positiva industriproduktionssiffror från Italien som visar att landet är på väg att återhämta sig efter nedstängningen bidrog till att lyfta de ledande europeiska börserna. Stockholmsbörsen hängde på och stärktes efter att ha inlett dagen negativt. För handelsveckan som helhet steg indexet 0,8 procent.

Bland OMXS30-bolagen var bilsäkerhetsföretaget Autoliv ett av dem som gick bäst, upp 1,9 procent. Nya försäljningssiffror från Kina gällande personbilsindustrin som visade på en uppgång i juni gav stöd åt aktien.

Medicinteknikbolaget Getinge och tobaksbolaget Swedish Match presterade sämst av storbolagen med nedgångar på 2,5 respektive 2,1 procent.

Utanför OMXS30-listan rusade kredithanteringsbolaget Intrum 15 procent efter morgonens omvända vinstvarning. Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, som släppte delårssiffror på morgonen, lyfte 1,2 procent liksom SAS som återhämtade ett tidigare fall, trots att flygbolaget stött på patrull gällande sina obligationsplaner.

På de ledande Europabörserna klättrade FTSE100-index på Londonbörsen 0,8 procent, DAX-index i Frankfurt avancerade 1,1 procent och CAC40-index i Paris i sin tur steg 1,0 procent.

Relaterat:

Statliga SBAB varnar för ny 1990-talskris i analys... Kraschen som skedde i svensk ekonomi i början på 1990 talet byggdes upp på samma sätt som nu med kraftigt ökande skulder och en byggsektor som gick på...
Grinig Stockholmsbörs vände uppåt Efter måndagens börsfall på grund av nyvaknad oro för ökad smitta hämtade sig Europas börser. Men på Stockholmsbörsen var det länge segt innan det bre...
Användning av kontanter rasar Coronapandemin får nu tydliga effekter även för kontantanvändandet i samhället. Under våren minskade kontantuttagen med en fjärdedel, enligt nya siffr...
Arbetslösheten stiger till 8,8 procent Nu kommer sommaren och därmed ökar arbetslösheten än mer. Andelen utan jobb hoppade i förra veckan upp till 8,8 procent, enligt Arbetsförmedlingen. ...