Coronastöd förlängs i tre månader

Företagen får förlängda stöd för att klara coronakrisen. Bland annat förlängs stödet för korttidspermittering. Just nu håller finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) pressträff.

Oron för en utdragen coronakris har fått regeringen, Centern och Liberalerna att enas om nya åtgärder för krisdrabbade företag.

– Vi befinner oss i ett väldigt allvarligt läge. Smittspridningen ökar väldigt snabbt, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Enligt henne har 100 000 personer förlorat sina jobb på grund av coronakrisen. För att rädda jobb förlängs nu flera stöd.

– Många företag är hårt sargade efter att ha haft många tuffa månader, säger Andersson

Stödet till korttidspermitteringar så att företag ska slippa säga upp anställda förlängs nu till sista juni.

Subventioneringsgraden kommer dock att trappas ned under våren.

Det tillfälliga, mer generösa systemet för korttidspermitteringar infördes i våras. Det gällde, innan dagens besked, fram till årsskiftet. I december är subventioneringsgraden 75 procent, det vill säga företagen kan få stöd för att permittera anställda på upp till 75 procent av arbetstiden.

Regeringen, C och L har också kommit överens om att förlänga omställningsstödet. Stödet riktar sig till företag som tappat minst 50 procent av sin omsättning under krisen jämfört med motsvarande period 2019. Stödet har hittills gått att söka för mars till och med juli. Nu vill regeringen och samarbetspartierna att det även ska omfatta augusti, september och oktober. Som mest kommer ett företag att kunna få 30 miljoner kronor.

– Företagen måste ha hjälp för att kunna övervintra krisen, så att människor har ett jobb att gå till, säger Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson.

Även det så kallade omsättningsstödet för företagare med enskild firma förlängs över augusti, september och oktober.

En fjärde åtgärd är att företag kan få anstånd med skatteinbetalning i ytterligare ett år. Det handlar till exempel om arbetsgivaravgifter och moms.

Nuvarande anstånd upphör i mars.

– Om inte anståndet förlängs så skulle många företag riskera att behöva betala in skatten till våren mitt en fortsatt kris, säger Mats Persson.

Företagen måste dock ansöka om det och beviljas förlängning om inte ”särskilda skäl” talar emot det.

Relaterat:

Nya gröna EU-krav oroar näringslivet Inom EU håller ett nytt system för klassning av olika verksamheters miljöpåverkan på att tas fram. På EU-språk kallas det för grön taxonomi. Det är...
Stark avslutning på börsen Stockholmsbörsen hade vid onsdagsstängningen återigen klättrat upp till positivt territorium, efter att ha harvat under nollan vid lunch. Reporäntan l...
Beslutet som kan rädda 25 turistmiljarder Svenskt turistande på hemmaplan eller inte – grovt räknat står 25 miljarder kronor på spel för svensk turistindustri, enligt branschen. Det handlar om...
Draknästet kommer tillbaka för ännu en säsong Det blir ännu säsong av Draknästet, meddelar SVT på onsdagen. Just nu går ännu en säsong av Draknästet på SVT. Det är bolagsbyggarna och investerar...