Fler unga arbetslösa: “Bra läge att plugga”

Du som är ung och funderar på att plugga vidare. Nu är det läge att göra slag i saken, enligt Arbetsförmedlingens analytiker.

Arbetslösheten fortsätter nämligen att öka bland ungdomar – och ligger nu på 13,1 procent.

Under vecka 27 skrev 15 990 nya personer in sig som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Totalt är nu 472 625 personer inskrivna, vilket motsvarar 9,1 procents arbetslöshet.

– Det är väldigt tydliga effekter av pandemin på arbetsmarknaden. Vi bedömer att vi kommer att fortsätta att se det både i år och under nästa år, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Särskilt hårt slår det mot unga. 4 375 av de nya arbetslösa var ungdomar i åldern 18 till 24 år. Arbetslösheten bland ungdomar uppgår nu till 71 082 personer, vilket motsvarar 13,1 procent.

– Ungdomsarbetslösheten fortsätter att öka i hög takt, säger Sandra Offesson.

En förklaring är att branscher där det finns viktiga ingångsjobb, som hotell, restaurang och handel, har drabbats hårt under krisen. Dessutom är det personer med tillfälliga anställningar som ryker först när efterfrågan på arbetskraft dalar.

– Ungdomar är överrepresenterade bland de med tillfälliga anställningar och många ingångsjobb finns i de branscher som drabbats hårt. Det gör att situationen på arbetsmarknaden blir svårare för ungdomar.

En vattendelare på svensk arbetsmarknad är gymnasieutbildningen, säger Sandra Offesson. Att ha en gymnasieexamen i ryggsäcken är väldigt viktigt för att få jobb.

– Har man inte fullföljt sina gymnasiestudier kan det vara extra viktigt att göra det nu. Det gäller även om man har gått i tankar på att vidareutbilda sig, då kan det vara ett bra tillfälle nu, säger Sandra Offesson och tillägger:

– Vi ser att det kommer att finnas ett stort behov av utbildad personal på länge sikt.

Fakta: Snabb ökning sedan mars

Under veckan den 29 juni till 5 juli var arbetslösheten 9,1 procent, vilket innebär att 472 625 personer är inskrivna som arbetslösa.

I början av mars i år, innan pandemin slog till mot arbetsmarknaden, var arbetslösheten 7,4 procent.

Totalt sett sedan början på mars har 245 000 personer skrivit in sig som nya arbetslösa. Under samma period förra året skrev ungefär 130 000 in sig som arbetslösa.

Källa: Arbetsförmedlingen

Relaterat:

Clas Ohlson permitterar 300 personer Under mars månad backade Clas Ohlsons försäljning med 17 procent till 502 miljoner kronor. Samtidigt ökade onlineförsäljningen med 50 procent till 48 ...
Aston Martin aktien föll under debut dagen Aktier i sportbils tillverkaren Aston Martin stängde nästan £ 1 under öppningspris på sin första handelsdag i London. De hade blivit prissatta till...
Fler konkurser i Sverige än i övriga Norden Sverige är värre drabbat av konkurser än övriga länder i Norden under pandemin. Samtidigt blir sommaren avgörande för en eventuell ny konkursvåg i hös...
Grinig Stockholmsbörs vände uppåt Efter måndagens börsfall på grund av nyvaknad oro för ökad smitta hämtade sig Europas börser. Men på Stockholmsbörsen var det länge segt innan det bre...