Flera tror på högre bopriser efter historiskt lyft

Bostadsmarknaden verkar ha klarat sig helskinnad genom krisen. Stämningen vänder markant uppåt och fler tror på stigande priser.

– Bostadspriserna har stått pall, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Andelen hushåll som tror på stigande bostadspriser ökar med 22 procentenheter i juli jämfört med månaden före och ligger nu på 41 procent, visar SEB:s Boprisindikator. Samtidigt har andelen som räknar med sjunkande bostadspriser fallit till 18 procent, från 43 procent månaden före.

Andelen som tror på oförändrade priser är oförändrat 30 procent. SEB:s Boprisindikator stiger därmed till plus 24 från minus 23 i juni, vilket ger ett historiskt lyft på 47 enheter.

”Aldrig tidigare har vi sett en så stor uppgång en enskild månad. Avtagande styrka i pandemin, hopp om ekonomisk återhämtning och statistik som visar att bostadsmarknaden inte tagit särskilt mycket stryk under krisen, gör att hushållens syn på prisutvecklingen förändrats dramatiskt”, skriver SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

”Det är självklart för tidigt att ropa faran över men det faktum att Boprisindikatorn stiger så kraftigt ger i sig ett stöd för bostadsmarknaden framöver”, tillägger han.

Även Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB ser en positiv situation på bostadsmarknaden.

– Först var det negativt och man satte likhetstecken mellan coronapandemins effekter på arbetsmarknaden och negativ påverkan på bostadsmarknaden. Men bostadspriserna har stått pall, säger hon.

En anledning till det kan vara att de som blivit uppsagda eller permitterade på grund av pandemin ofta har någon form av a-kassa eller försäkring att falla tillbaka på. Dessutom har möjligheten till amorteringslättnad hjälpt många, säger Claudia Wörmann.

– Nu är vi sex månader in i det vi stod helt handfallna inför. Då visste ingen vad som skulle hända, men nu visar siffrorna varje månad att det inte händer så mycket.

Hon tror att det blir en sommar med ovanligt hög aktivitet på bostadsmarknaden, redan nu är utbudet av bostadsrätter stort. Samtidigt är det för tidigt för att andas ut helt, menar Claudia Wörmann.

– Vi vet inte hur länge restriktionerna kommer att pågå. Om de fortsätter kommer fler att få en osäker inkomst, och då kommer efterfrågan att minska. Så oron är inte över, allt beror på hur viruset utvecklas, säger hon.

Relaterat:

Bostadspriser kan vara på väg upp igen Sommarens trend kan vara bruten. Under första halvan av augusti tickar bostadspriserna upp igen. Både i juni och juli sjönk bostadspriserna efter...
Jula köper Kamprads hästsportskedja Hööks Jula-koncernen köper upp Hööks som säljer häst och hundprodukter. Enligt ett pressmeddelande. Affären har gjorts med majoritetsägaren Nalka som är ...
Foodora hackat – 25 000 svenskar drabbade Matleveransföretaget Foodora har utsatts för ett dataintrång där 25 000 svenskar har fått sina användaruppgifter läckta. Totalt är 480 000 Foodorakund...
SSAB: Första fossilfria stålet levereras nu SSAB, LKAB och Vattenfalls gemensamma projekt Hybrit tuffar på och nu står det klart att världens första fossilfria stål är färdigt för leverans. ...