Intresset för fritidshus slår rekord

En sommar som bland många ser ut att spenderas i Sverige resulterar i ett kraftigt växande intresse för fritidshus, enligt Hemnet. Bara i maj klickade svenskarna in närmare 16 miljoner gånger på sajtens annonser för fritidsboende.

Samtidigt är det färre som vill sälja sitt hus.

Det stora intresset för fritidshus fortsätter att öka. Klicken på Hemnets fritidshus i maj var tre miljoner fler än samma månad förra året. Det är ett ordentligt tryck, särskilt då det endast funnits knappt 2 500 annonser ute i under månaden.

Främst är det hus vid kustnära områden som lockar publik.

– Intresset för fritidshus har dragit iväg de senaste månaderna och i maj har vi haft en rekordnotering av antalet klick på annonserna för fritidshus, säger Erik Holmberg.

Normalt sett brukar antalet sökningar följa hur många objekt som finns tills salu. Men nu ser Hemnet det motsatta – utbudet är på mycket låga nivåer, till skillnad mot vad det brukar vara den här tiden på året. Jämfört med maj förra året har utbudet minskat med 36 procent.

– Det är ett tydligt tecken på att det är ett stort intresse för att ha ett sommarboende i Sverige i år. Många som har gått i köptankar är nog extra motiverade nu, samtidigt som de som eventuellt velat sälja hellre väntar till hösten, för de vill ha kvar huset under sommaren, särskilt eftersom att de sannolikt blir många som inte åker utomlands.

Och med ett stort intresse och litet utbud har priserna stabilt börjar röra sig uppåt. Det genomsnittliga utgångspriset i maj i hela landet var 1,5 miljoner kronor, vilket kan jämföras med samma månad i fjol, då det genomsnittliga priset låg på 1,3 miljoner kronor. Slutpriserna hamnade i snitt runt 200 000 kronor över utgångspriset, enligt Hemnet.

Även försäljningstiden har påverkats av det väldiga intresset och det går snabbare än vanligt att sälja. I maj tog det genomsnittligt 19 dagar tills en affär gått i lås. Det var även kortare försäljning i april än det brukar vara under den månaden.

– Så det är uppenbart att det är ett högt tryck på den här typen av boenden, konstaterar Erik Holmberg.

– I de flesta fall på bostadsmarknaden är man i ett läge där man både ska sälja och köpa bostad, vilket gör att man ofta vill bli klar med affärerna ganska omgående. Men med fritidshus är det inte samma stress utan man sig gärna sin tid för att ta beslut. Men nu går det snabbare än vanligt.

Fakta: Fritidshus i år jämfört med 2019

Utbudet, det vill säga det totala antalet fritidsbostäder, i maj 2019 landet på 3 581, medan det under maj i år endast uppgick till 2 480.

Nyinkomna bostäder som publicerades i maj i fjol var 1 740 annonser, medan det i maj i år stannade på 1 106.

Antal klick på fritidshus i maj 2019 var drygt 12,7 miljoner. I maj i år var antalet 15,6 miljoner.

Källa: Hemnet

Relaterat:

Norwegian börjar flyga i Sverige igen Norwegian återupptar flygandet till och från och inom Sverige. Det handlar om tre inrikeslinjer och tio utrikeslinjer. Flygbolaget, som i likhet me...
Systembolagets vd: ”Starkaste året någonsin&... Fjolåret blev det starkaste någonsin för Systembolaget. Pandemieffekter och ökad försäljning av dyrare alkoholdrycker ligger bakom utvecklingen, en...
Återhämtningen i svensk ekonomi rekordstor Återhämtningen är rekordstor och därmed är halva vårens ras återhämtat. Men den svenska ekonomiska tillväxten lär nu pausa igen som en följd av...
Uppåt på tisdagsbörsen Stockholmsbörsen fortsatte efter en stark start på veckan uppåt på tisdagen där oro för stigande amerikanska långräntor mattades av. Evolution bidrog ...