Lindex försäljning störtdök i mars

Under mars månad slog coronapandemin till med full kraft och försäljningen för Lindex störtdök med 41 procent.

Lindex totala försäljning steg i januari och februari med 7,3 procent omräknat i svenska kronor och med 7,0 procent i lokala valutor. Men sen kom coronapandemin som fick försäljningen att störtdyka med 41,3 procent i mars. Det ledde till att försäljningen under första kvartalet rasade med totalt 12 procent i svenska kronor och 10,7 procent i lokala valutor.

– Vi inledde året med en stark försäljningstillväxt och fortsatt ökad lönsamhet men med anledning av den extraordinära globala coronasituationen har vårt läge förändrats. För några av våra försäljningsmarknader innebär det att vi i linje med myndigheters beslut fått stänga våra butiker, vilket innebär utmaningar. För att möta effekterna och den minskade efterfrågan i fysisk butik har vi agerat snabbt och genomfört ett kraftfullt kostnads- och åtgärdsprogram samt ökat fokus på att möta försäljningstillväxten online”, skriver Lindex vd Susanne Ehnbåge i ett pressmedelande.

Lindex försäljning online steg med 36,6 procent under första kvartalet och rusade som mest mellan den 13 till 31 mars då ökade försäljningen på nätet med 156 procent.

E-handeln stod för totalt 9,2 procent av all försäljning under första kvartalet, under samma period förra året låg den siffran på 5,8 procent.

Lindex är hårt drabbad av coronakrisen och redovisar en ökad förlust och ett rörelseresultat som stannar på -179,2 miljoner kronor (-131,5) för kvartalet.

Vid slutet av kvartalet låg antalet butiker på 460 stycken, 421 var egna butiker och 39 franchisebutiker. Under kvartalet stängde Lindex fem butiker och öppnade en ny.

Relaterat:

Vattenfall gör miljardförlust – vd lämnar Vattenfall redovisar ett resultat för andra kvartalet på minus 8,4 miljarder. Efter nära sex år som vd och koncernchef har Magnus Hall nu beslutat sig...
Arbetsgivare skriker efter arbetskraft Jobbprognosen inför hösten är superljus, framför allt i hotell- och krogbranschen. Den har aldrig varit så positiv tidigare, enligt bemanningsföretage...
Styrelselemedlem i Skistar bötfälls för aktieköp... Lena Apler grundare av Collector köpte 5 000 aktier i Skistar innan publiceringen av en delårsrapport. Som styrelsemedlem är det förbjudet att göra så...
Bankerna leder uppgång på Stockholmsbörsen Efter uppgångar i Asien har optimismen även tagit över på Stockholmsbörsen. Vid tretiden är OMXS-index upp 1,3 procent. På storbolagslistan är uppg...