Moody’s bekräftar Volvos kreditbetyg

Ratinginstitutet Moody’s bekräftar lastbilstillverkaren AB Volvos kreditbetyg på nivån A3 med stabila utsikter. Betyget för kortsiktig upplåning på Prime-2 bekräftas också.

Volvoaktien, som tappat nästan 25 procent av sitt värde hittills i år, är upp med 1,3 procent på Stockholmsbörsen efter beskedet.

Moody’s konstaterar att coronavirusets effekter är omfattande, på global nivå, och att lastbilsmarknaden redan 2019 var inne i en inbromsningsfas.

”Coronavirusets utbrott, som resulterat i nedstängda ekonomier och fullständiga produktionsstopp, kommer att göra 2020 till ett av de svåraste åren både för industrin som för bolaget sedan finanskrisen”, skriver Moody’s.

Moody’s konstaterar dock att Volvo går in i krisen med en robust balansräkning och väldigt stark kassa samtidigt som Volvo arbetar med en strikt policy enligt vilken den industriella verksamhetens nettoskuld under normala omständigheter netto ska ligga på noll.

Moody’s räknar med en kraftig resultatförsämring för Volvo under 2020, men tror att kassaflödet kommer fortsätta vara positivt då Volvo redan har infört åtgärder för att hantera situationen och dessutom ställt in en tidigare planerad utdelning till ägarna.

Enligt Moody’s hade Volvo vid utgången av mars månad en likviditetsbuffert på 61 miljarder kronor och därutöver outnyttjade kreditavtal som ger tillgång till ytterligare 45 miljarder kronor.

Relaterat:

Majsiffror pekar på konkursminskning Det återstår några dagar av maj, men preliminär konkursstatistik pekar på en minskning av antalet konkurser jämfört med motsvarande månad i fjol. U...
Nytt minusresultat för Oscar Properties Bostadsutvecklaren Oscar Properties fortsätter att blöda pengar. Under årets tredje kvartal förlorade bolaget 25 miljoner efter skatt. Även omsättning...
Här får man ett fritidshus för under miljonen Boprisrallyt för fritidshus har nått rekordnivåer under pandemin. Men det finns fortfarande platser där man kan få sig ett lantställe för under en mil...
2018 Års julklapp är… Kommer du lägga det här under granen i år? Ett återvunnet plagg!! "Årets julklapp 2018 - det återvunna plagget - speglar de svenska konsumenternas ...