Norra Norrland skriker efter arbetskraft

Kanske den hetaste arbetsmarknaden i landet. Den beskrivningen är Per-Anders Ruona, chef för Arbetsförmedlingen i Norra Norrbotten, beredd att skriva under på. Och norra Västerbotten med Skellefteå i front lär inte vara sämre.

Tillsammans höll Arbetsförmedlingens nordligaste regioner en pressträff på tema arbetskraftsbrist i norr. Låg arbetslöshet, hög sysselsättningsgrad, jättesatsningar från industrin och brist på arbetskraft gör att det behövs många som flyttar in från södra Sverige.

Exakt hur många nya jobb som väntas de närmaste åren vågar sig de regionala AF-cheferna inte på att ange. Men ihop med batteritillverkaren Northvolt, vars satsning plus alla kringtjänster bedöms skapa runt 7 000 jobb i Skellefteåtrakten, så lär det handla om ett femsiffrigt belopp.

700 miljarder

På senare tid har flera stora företagssatsningar och investeringar på totalt 700 miljarder kronor i norra Sverige presenterats, enligt Arbetsförmedlingen. Det handlar förutom Northvolt, om LKAB:s satsningar i Kiruna, SSAB:s miljövänligare stålproduktion och nu senast H2 Green Steels gröna stålfabrik i Boden.

Inflyttning från övriga Sverige är ett måste. Arbetskraften i norr räcker inte på långa vägar. Utmaningen att locka sörlänningar så långt norr ut i Sverige är stor.

Jämn könsfördelning

En knäckfråga blir att locka par/familjer – att kunna erbjuda båda jobb, enligt Katarina Borstedt, ansvarig för kompetensförsörjningen på Northvolt.

Hur kan vi hjälpa även medföljande att få jobb, säger hon.

Siktet är inställt på att locka ungefär hälften, av de cirka 3 000 som så småningom kommer att jobba på batterifabrikerna, utanför regionen. Och ambitionen är att ha en helt jämn könsfördelning, enligt Borstedt.

Relaterat:

Postnord ökar vinsten För första kvartalet i år redovisar Postnord ett rörelseresultat på 314 miljoner kronor, jämfört med samma period i fjol (162 miljoner kronor) är det ...
Sandvik på väg köpa upp amerikanskt bolag Verkstadskoncernen Sandvik har tecknat avtal om att köpa upp det amerikanska mätteknik- och automationsbolaget DW Fritz Automation. Förvärvet ligge...
E-handeln med dagligvaror backar Försäljningen i dagligvaruhandeln steg med totalt 1,2 procent under juli jämfört med samma månad i fjol, enligt Svensk Dagligvaruhandels Dagligvaruind...
Ingves: Olämpligt med utdelning av SEB Riksbankschef Stefan Ingves tycker inte att banken SEB ska genomföra sin planerade aktieutdelning om totalt 13 miljarder kronor, rapporterar SVT Nyhet...