Northvolt tar gigantisk order från Volkswagen

Northvolt har tagit emot en order från Volkswagen värd 14 miljarder dollar, cirka 120 miljarder kronor, för att tillverka battericeller.

Ordern som sträcker sig över en tioårsperiod avser produktion i Skellefteåfabriken som därmed kommer att behöva byggas ut ytterligare.

– Volkswagen utser oss till sin batterileverantör för deras premiumbattericeller. Det gör att vi måste bygga Skellefteåfabriken ”Northvolt Ett” ännu större, säger Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt.

Northvolt ska också sälja sin andel i det samägda bolaget Salzgitter i Tyskland till Volkswagen.

– Vi kommer sälja vårt engagemang i vårt joint venture som vi hade med Volkswagen till Volkswagen, säger Jesper Wigardt.

Northvolts kontrakt värda över 27 miljarder dollar

Northvolt har totalt säkrat kontrakt värda över 27 miljarder dollar, från nyckelkunder.

Volkswagen meddelar också att bolaget ska bygga sex batterifabriker i USA fram till 2030.

Northvolt har förutom samarbetet med Volkswagen sedan bolaget startades 2016 ingått partner- och kundavtal med bland annat ABB, BMW Group, Scania, Siemens, Vattenfall och Vestas.

Bolaget fick så sent som i januari klartecken från Umeå tingsrätt att utöka sin verksamhet i Skellefteå, vilket öppnar för att bygga en batterifabrik med mål att producera 40 gigawattimmars batterikapacitet per år.

northvolt-batteri-fabrik
Northvolts fabrik i Skellefteå.

– I nuvarande plan har vi sagt 40 gigawattimmar per år men den kommer behöva mer kapacitet. Vi har inga siffror på det i nuläget, säger Jesper Wigardt.

Siktet var i januari inställt på att få igång den storskaliga produktionen i slutet av 2021, då med 16 gigawattimmars batterikapacitet. Då i en fabrik på 500 000 kvadratmeter som skulle generera totalt 10 000 arbetstillfällen.

Relaterat:

Dämpad e-handel i maj – trots coronatider E-handeln skördar stora framgångar i coronatider – dock något mindre i maj jämfört med april. Här är produkterna svenskar väljer att köpa mest på nät...
BMW återkallar 300.000 bilar BMW förlänger en återkallelse av sina bilar i Storbritanien efter att BBC funnit att fordon kunde stängas av helt medan de kördes. BMW kallar tillbaka...
Nya siffror: Sverige det femte dyraste landet i EU Sverige är det femte dyraste landet i EU, visar nya siffror från EU:s statistikbyrå Eurostat. Danmark är dyrast och Bulgarien billigast. Priserna p...
Fler orosmoln på arbetsmarknaden Än syns inga tecken på stigande arbetslöshet till följd av den nya smittovågen. Men orosmolnen har blivit fler, enligt Arbetsförmedlingen. A...