Norwegian börjar flyga i Sverige igen

Norwegian återupptar flygandet till och från och inom Sverige. Det handlar om tre inrikeslinjer och tio utrikeslinjer.

Flygbolaget, som i likhet med sina konkurrenter drabbats hårt under pandemin, meddelar också att man börjar flyga 76 flyglinjer från och med första juli. Linjerna omfattar både inrikes och utrikes destinationer inom Europa.

”Nu när våra konkurrenter har kommit i gång med stora delar av sitt utbud vill vi också vara med och bidra till att samhället sakta återgår till det mer normala. Vi har även infört ett flertal åtgärder för att ytterligare minska en redan låg smittorisk ombord”, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram i ett pressmeddelande.

Enligt Reuters kommer också 200 piloter och 400 ur kabinpersonalen som permitterats att gå tillbaka sina tjänster.

Bolaget meddelar samtidigt att man ska börja flyga från Kastrup i Köpenhamn i juli, tvärtemot tidigare besked om att avvakta till och med 2021. Jacob Pedersen, analytiker vid danska Sydbank, anser att beskedet är tudelat:

– Det är positivt för Norwegian att de kommer i gång igen men det kan oroa mig att det är något som bolaget gör för att man är pressat, säger han till danska Ritzau och utvecklar:

– Vi ser andra bolag som börjat att flyga nu och jag tror att Norwegian är nervöst för att bli kvar på perrongen medan andra flygbolag får ett försprång.

Pedersen gör bedömningen att återupptagandet av flygtrafiken kan bli smärtsamt – flera flygbolag får det tufft när man ska konkurrera med varandra med låga biljettpriser.

Relaterat:

SCB: 8,2 procent arbetslösa I april var 449 000 personer arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 8,2 procent. Det är en ökning med 79 000 personer eller 1,4 procentenhete...
Icaägare delar på miljarder Ica gjorde ett starkt resultat under pandemiåret 2020 och höjer därför aktieutdelningen ytterligare. De anställda får också en bonus. Konkurrenten ...
Kronofogden varnar för ökad skuldsättning Kronofogden varnar för att coronapandemin kan ge en skuldsättning i linje med hur det såg ut i början av 90-talet. Nu räknar myndigheten med över 100 ...
Besöksras för svenska hotell Den sämsta siffran på 42 år. April blev en mardrömsmånad för bland annat svensk hotellnäring. Allra värst är situationen i Jämtlands och Stockholms lä...