Nya siffror: Sverige det femte dyraste landet i EU

Sverige är det femte dyraste landet i EU, visar nya siffror från EU:s statistikbyrå Eurostat. Danmark är dyrast och Bulgarien billigast.

Priserna på mat, alkohol, tobak och konsumtionsvaror är sammanlagt över 20 procent högre i Sverige jämfört med genomsnittet för unionens 27 medlemsländer. Allra dyrast är Danmark, där priserna är över 40 procent högre än EU-snittet.

I andra änden på skalan hamnar Bulgarien och Rumänien, där varor och tjänster bara kostar drygt hälften så mycket som genomsnittet (-47 och -45 procent).

Sammanlagt ingår över 2 000 konsumtionsvaror och tjänster i undersökningen. Priserna avser 2019 och har delats upp i flera underkategorier. Maten är dyrast i Danmark (29 procent över snittet), och billigast i Rumänien (34 procent under snittet). Sverige placerar sig på sjätte plats, med en 14 procent dyrare matkasse.

Däremot placerar vi oss i topp, strax bakom Danmark och tillsammans med Finland, när det kommer till dyraste restaurangnotorna och hotellrummen. Samma nordiska länder har även EU:s dyraste kläder.

Alkohol och tobak kostar mest i Irland, där konsumenterna får betala nästan dubbelt så mycket (88 procent), följt av Finland (57 procent) och Sverige (31 procent). Desto billigare är det i Bulgarien (-38 procent) och Polen (-26 procent).

Dyrast och billigast i EU

Mat:

Dyrast: Danmark (+29 procent av genomsnittet), Luxemburg och Österrike (båda +24 procent).

Billigast: Rumänien (-34 procent), Polen (-30 procent), Bulgarien (-22 procent).

Sverige ligger på sjätteplats (+14 procent).

Alkohol och tobak:

Dyrast: Irland (+88 procent), Finland (+57 procent), Sverige (+31 procent).

Billigast: Bulgarien (-38 procent), Polen (-26 procent), Ungern och Rumänien (båda -25 procent).

Hotell och restauranger:

Dyrast: Danmark (+56 procent), Sverige och Finland (båda +33 procent).

Billigast: Bulgarien (-55 procent), Rumänien (-46 procent), Ungern (-38 procent).

Kläder:

Dyrast: Danmark (+32 procent), Sverige (+18 procent), Finland (+15 procent).

Billigast: Bulgarien (-21 procent) Ungern (-19 procent), Rumänien (-18 procent).

Hemelektronik:

Dyrast: Frankrike (+11 procent), Malta (+10 procent), Portugal och Sverige (båda +8,5 procent).

Billigast: Polen (-9 procent), Bulgarien (-8 procent), Tjeckien (-7 procent).

Källa: Eurostat

Relaterat:

Bianca Ingrossos bolag värt över 500 miljoner Influencern och entreprenörens Bianca Ingrossos sminkbolag Caia Cosmetics värderas till drygt en halv miljard kronor. Hon är en av branschens bäst ...
Fortsatt törst efter Kopparbergs Coronautbrottet till trots – bryggerikoncernen Kopparbergs förbättrade sitt resultat under första kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol. ...
Burkskinka bästsäljare i coronatider I kristider fylls förråden med toapapper och burkskinka. Det visar en studie från Handelshögskolan, som tillsammans med matkedjan Coop analyserat sven...
Miljardunderskott i statskassan för 2020 De ekonomiska åtgärderna på grund av coronapandemin hade en stor effekt på statens budget. Både inkomster och utgifter påverkades negativt på grund av...