Nytt insatspaket till skånskt näringsliv

Region Skåne lanserar ett insatspaket på 24 miljoner kronor för att mildra de ekonomiska effekterna av coronakrisen.

Även i Skåne har den ekonomiska utvecklingen börjat vända uppåt efter en krisartad vår, men återhämtningen sker från extremt låga nivåer.

Det understryker Anna Råman, som är chef för Region Skånes enhet för samhällsanalys. Hon pekar samtidigt på att arbetslösheten i Skåne nu är nästan 11 procent.

– Det är en nivå som vi inte har sett sedan 90-talet, säger hon vid en pressträff i Kristianstad.

Utrymmet för satsningen skapas genom omfördelning inom Region Skånes budget. Särskilt fokus riktas mot små och medelstora företag.

En av satsningarna är en så kallad ”blå miljon” till ny teknik för att minska vattenanvändningen. Utökade satsningar görs också på utbildningar inom bristyrken i samarbete med universitet och högskola, folkhögskolor, Yrkesvux och Yrkeshögskolan.

Cirka 80 företag och 2 000 personer ska genom paketet kunna öka sin kompetens inom digitalisering. Små och nya tillväxtföretag ska få hjälp med affärsutveckling och omställning och tillsammans med kommuner ska Region Skåne erbjuda kriscoachning till mindre företag.

Regionen kommer också att bygga ut möjligheten för företag att få omställningscheckar till gröna investeringar och digital utveckling.

– Syftet med hela det här paketet är att hjälpa företagen och det skånska näringslivet ur den här krisen så att vi inte bara klarar oss igenom det utan kanske faktiskt kan gå stärkta ur covidkrisen, säger Louise Eklund (L), regionala utvecklingsnämndens förste vice ordförande.

Relaterat:

Svenskarna vill ha mer regler på sjön Å ena sidan frihet, å andra sidan mer tvång. Svenskarna har sagt sitt om sjölivet – de vill ha båtregister, krav på körkort och flytväst. – Jag upp...
Caliroots ansöker om rekonstruktion – ägare vägrar... E-handelsbolaget Caliroots som säljer streetwear har efter akut likviditetsbrist ansökt om rekonstruktion. Caliroots bildades år 2003 av Andreas Kosch...
Regeringen agerade för Nynas gentemot USA Efter förändringar i ägarstrukturen i oljebolaget Nynas hävde myndigheter i USA i maj de sanktioner som införts mot bolaget. Nu visar mejl som Dage...
Företagen som anställer i coronakirsen Arbetslösheten stiger, men i några branscher är behovet av ny personal fortfarande stort. – Vi har en väsentlig ökning i efterfrågan på våra tjänst...