Ökat stöd till regionala flygplatser

Regeringen och samarbetspartierna vill dubbla stödet till de regionala flygplatserna, som drabbats hårt ekonomiskt av det minskade resandet under pandemin.

Flygtrafiken har minskat drastiskt under coronapandemin och för att hjälpa branschen har regeringen och dess samarbetspartier Liberalerna och Centerpartiet kommit överens om ett förslag till ett stödpaket på en miljard kronor. Luftfartsmyndigheten LFV får 900 miljoner och regionala flygplatser 100 miljoner, rapporterar Ekot.

För de regionala flygplatserna innebär det tillfälliga stödet på 100 miljoner kronor en fördubbling jämfört med det vanliga årliga stödet.

– Nu när intäkter från flyget helt rasat och i princip helt försvunnit, så har ju valet i de här kommunerna varit att lägga ner ett äldreboende eller behålla den regionala flygplatsen. Nu behöver de inte fatta det beslutet, säger Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson till Ekot.

En flygplats som berörs är Trollhättan Vänersborgs flygplats, som drivs i samarbete mellan fyra kommuner och Västra Götalandsregionen. I normala fall går flera flyg om dagen till Bromma flygplats, men de flygen har helt och hållet upphört sedan pandemin, och därmed en stor del av intäkterna.

– Det är klart att det är välkommet, givetvis. Det är ju tufft just nu, vi har ingen kommersiell trafik alls för tillfället, så ekonomin blir ansträngd, säger Paul Åkerlund (S), kommunstyrelseordförande i Trollhättan och ordförande i flygplatsstyrelsen.

Regeringen lägger fram förslagen i en extra ändringsbudget och stöden ska betalas ut så snart det finns ett riksdagsbeslut i frågan.

Trafikverket får i uppdrag att betala ut det ökade driftstödet till kommunerna, som därefter slussar det vidare till sina flygplatser.

Fakta: Flygplatser som berörs

Orter/flygplatser som kan ansöka om driftstödet:

Pajala: Pajala Airport

Gällivare: Lapland Airport

Hemavan: Hemavan Tärnaby Airport

Arvidsjaur: Arvidsjaur Flygplats

Lycksele: Lycksele Flygplats

Vilhelmina: South Lapland Airport

Sveg: Härjedalen Sveg Airport

Torsby: Torsby Flygplats

Hagfors: Hagfors Flygplats

Kramfors-Sollefteå: Höga Kusten Airport

Skellefteå: Skellefteå Airport

Örnsköldsvik: Örnsköldsvik Airport

Sundsvall: Sundsvall Timrå Airport

Borlänge: Dala Airport

Karlstad: Karlstad Airport

Trollhättan-Vänersborg: Trollhättan Vänersborgs Flygplats

Jönköping: Jönköping Airport

Växjö: Växjö Småland Airport

Halmstad: Halmstad City Airport

Kalmar: Kalmar Öland Airport

Kristianstad: Kristianstad Österlen Airport

Mora (upphörd linjetrafik 2018): Mora Siljan Flygplats

Källa: Centerpartiet

Relaterat:

Gekås Ullared sätter nytt rekord – anställda får d... Jättevaruhuset Gekås i Ullared satte ett nytt försäljning rekord för 2018 på 5,4 miljarder kronor. Det är en tillväxt på 200 miljoner kronor jämfört ...
Volvo Cars varslar 1 300 anställda i Skövde och Gö... Anställda i Skövde och Göteborg drabbas hårt av varslet när 1 300 får lämna Volvo Cars. Ungefär 40 000 anställda världen över jobbar hos Volvo Cars, a...
Volvo återkallar 9 000 bilar Volvo Cars återkallar cirka 9 000 bilar på grund av ett fel med koppling till krockkudden. En liten datorenhet som styr airbagen riskerar att lossna f...
Svenska bolag protesterar mot Google till EU I ett öppet brev till EU-kommissionen protesterar 165 e-handelsaktörer, bland annat Prisjakt, Pricerunner och Momondo mot Googles monopolställning. ...