Ökningen i arbetslöshet avtar

Arbetslösheten i krisens Sverige fortsätter att öka, men takten avtar. Förra veckan skrevs 8 500 nya personer in sig hos Arbetsförmedlingen, vilket gör att 9,2 procent av svenskarna nu står utan arbete.

Snart en månad efter det att arbetslösheten i Sverige steg över nio procent är siffran nu alltså ”bara” 9,2 procent. Det innebär att 477 800 personer räknas som arbetslösa, enligt Arbetsförmedlingens statistik.

Men den avtagande ökningen kan bero på att aktiviteten på arbetsmarknaden gått ner i semestertider.

– Det brukar vara väldigt lugnt under juli, många har semester. Det är en väldigt speciell vecka och det är svårt att dra några slutsatser av den, säger Jens Sandahl, sektionschef på Arbetsförmedlingen.

Under den gångna veckan varslades 639 personer om uppsägning. Totalt har nu 92 000 personer varslats sedan början av mars.

– Varslen är inte alls på samma nivå som under våren, när varselvågen drabbade oss, säger Jens Sandahl.

Vad beror det på?

– Många varsel lades i mars och april, då arbetsgivarna reagerade över en kris, så det har blivit lugnare på den fronten. Sen har även de arbetsgivare som skulle kunna varsla varit på semester i stor utsträckning.

Av de nya arbetslösa är ungdomar överrepresenterade. Nästan 2 900 av de 8 500 personerna som skrivit in sig hos Arbetsförmedlingen den senaste veckan var mellan 18 och 24 år gamla. Det gör att ungdomsarbetslösheten nu är 13,3 procent.

Arbetsförmedlingens prognos visar att flest kommer att stå utan jobb i mars 2021. Därefter ska en minskning ske gradvis, tror myndigheten.

Relaterat:

Ökad försäljning för Systembolaget Coronapandemin har bidragit till att öka Systembolagets försäljning markant. Försäljningsvolymen ökade med 15 procent under andra kvartalet. Den enda ...
Parks and Resorts varslar 110 tjänster Parks and Resorts, moderbolag till bland annat Kolmårdens djurpark informerade under måndagen sin personal om ett varsel. Det handlar om 110 tjänster ...
Regeringen agerade för Nynas gentemot USA Efter förändringar i ägarstrukturen i oljebolaget Nynas hävde myndigheter i USA i maj de sanktioner som införts mot bolaget. Nu visar mejl som Dage...
Nya gröna EU-krav oroar näringslivet Inom EU håller ett nytt system för klassning av olika verksamheters miljöpåverkan på att tas fram. På EU-språk kallas det för grön taxonomi. Det är...