Över 4 000 jobb försvinner från Volvo

Neddragningarna fortsätter inom den svenska fordonsindustrin. Nu drar lastbilstillverkaren AB Volvo ned med drygt 4 000 personer globalt. Omkring 1 250 av dem finns i Sverige. Aktien är upp 7 procent.

B Volvo som tillverkar både lastbilar och entreprenadmaskiner drar ned för att anpassa sig till en lägre efterfrågan till följd av coronakrisen. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Den här gången berör neddragningen framför allt tjänstemännen i koncernen. Totalt rör det sig om 4000 personer globalt, omkring en tredjedel finns i Sverige. Cirka 15 procent av de som nu berörs är konsluter.

”Coronapandemin och de globala åtgärderna för att bekämpa denna har lett till en marknadssituation som påverkar vår bransch allvarligt. Effekterna förväntas bli lägre efterfrågenivåer framöver och vi måste fortsätta att anpassa vår organisation i enlighet med dem. Parallellt kommer vi att påskynda det kompetensskifte som krävs för nya teknologier och affärsmodeller”, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef i pressmeddelandet.

Volvo skriver samtidigt att behovet av nedskärningar hade varit större utan statliga stödpaket som bland annat möjliggjort korttidsarbete.

Aktien uppvisade redan på tisdagsmorgonen plussiffror och fortsatte att stiga efter varselbeskedet klockan 15, för att landa på cirka 7 procent. Aktien är cirka 22 procent upp under den senaste månaden och minus 7 procent sedan årsskiftet.

Relaterat:

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen får sparken –... Swedbanks vd och koncernchef Birgitte Bonnesen sparkades under torsdagsmorgonen efter ett styrelsemöte. Vid samma styrelsemöte valdes Anders Karlss...
Topplistan över Sveriges 25 största skattebetalare... Flera techprofiler finns på listan över Sveriges störst skattebetalare. Störst skattenota landade dock hos en okänd 34 åring som nu krävs på 500 miljo...
Leksaksjätten Top-Toys konkursbo sålt Konkursboet efter leksaksjätten Top-Toy har köpts av den danska dagligvaruhandelskoncernen Salling Group, som även äger butikskedjan Netto. I konku...
Telia säljer Turkcell – till Erdogan Telia säljer sitt innehav i Turkcell Holding till ungefär hälften av marknadsvärdet. Köpare är den turkiska statliga fonden Turkey Wealth Fund som int...