Över 82 000 personer har skrivit in sig som arbetslösa

82.255 personer har skrivit in sig som arbetslösa på Arbetsförmedlingen mellan den 1 mars och 12 april, det uppger myndigheten idag. Det är dubbelt så många som i fjol.

Nu råder det ett ”allvarligt läge på arbetsmarknaden” i Sverige, skriver Arbetsförmedlingen på tisdagen. Tio procent kan vara arbetslösa till sommaren.

Arbetsförmedlingen sade redan i början av april att det handlar om ett ”dystert rekord” för mars månad som överträffar varseltopparna under krisåren 1992 och 2008.

”Den pågående pandemin har fortsatt stark påverkan på den svenska arbetsmarknaden med höga varseltal och ett stigande antal nyinskrivna arbetslösa”, skriver arbetsförmedlingen.

– Läget på arbetsmarknaden är allvarligt och fortsätter utvecklingen kan vi nå en topp under sommaren med runt 10 procent inskrivna arbetslösa, säger Annika Sundén, analyschef på myndigheten.

82.255 personer skrev in sig som arbetslösa på Arbetsförmedlingen under perioden 1 mars-12 april. Det är dubbelt så många som under samma period 2019, enligt arbetsförmedlingen.

13.835 personer skrev in sig som arbetslösa mellan den 6-12 april, det är en ökning med 7.861 jämfört med samma vecka 2019 då var det 5.974.

Tidigare har flest personer som berörts av varsel om uppsägning funnits inom hotell- och restaurang, handel och bemanning en trend som fortsätter. Men nu börjar även effetkerna sprida sig till industrin där varslen ökat den senaste veckan, säger myndigheten.

– Även om antalet varsel den senaste veckan ligger lägre än veckorna innan så är antalet nästan dubbelt så många som hela april månad förra året, säger Annika Sundén.

Relaterat:

Avanza vinnare på nedåtgående börs Stockholmsbörsen vände ned på tisdagen efter stark utveckling dagen före och slutade på svagt minus. Förnyad virusoro i kombination med att spänningar...
Flygplatsbolaget Swedavia säger upp 125 anställda... 125 anställda på det statliga flygplatsbolaget Swedavia varslas om uppsägning. Varslet beror på att Swedavia behöver stärka effektiviteten och konk...
Clas Ohlsons vd Lotta Lyrå slutar Clas Ohlsons vd och koncernchef Lotta Lyrå har meddelat styrelsen att hon beslutat att lämna bolaget. Det framgår av ett pressmeddelande. Lotta ...
SD kan stödja M:s och KD:s budgetförslag Sverigedemokraterna kan tänka sig att stödja M:s och KD:s gemensamma budget, berättade partiet under en presskonferens i dag. Men SD har inte fått...