Regeringen agerade för Nynas gentemot USA

Efter förändringar i ägarstrukturen i oljebolaget Nynas hävde myndigheter i USA i maj de sanktioner som införts mot bolaget.

Nu visar mejl som Dagens industri (Di) tagit del av att den svenska regeringen hade ett finger med i spelet.

Mejlväxling mellan näringsminister Ibrahim Baylan (S) och Lisa Palluconi, biträdande direktör på avdelningen för sanktioner på USA:s finansdepartement, avslöjar den svenska regeringens inblandning.

När Baylan fått veta att sanktionerna hävs skriver han i ett mejl i mitten av maj och tackar ”återigen” Palluconi för beslutet.

”Kära Lisa. Tack så mycket för de här positiva nyheterna. Återigen, låt mig överräcka den svenska regeringens tacksamhet för den här frågan som är av stor betydelse för Sverige och speciellt för Nynas AB”, skriver han.

Det som öppnade för hävandet av sanktionerna var att venezuelanska PDVSA minskade sin ägarandel i Nynas till 15 procent.

Di har bett om en intervju med näringsministern, men utan svar. Den amerikanska myndigheten avstår från att kommentera.

Enligt Baylans pressekreterare har regeringen både från Stockholm och via ambassaden i Washington bland annat förmedlat kontakter med amerikanska myndigheter.

”Regeringen har även, i bilaterala samtal med amerikanska myndigheter, lyft vilka konsekvenser en eventuell nedstängning skulle innebära för svenska jobb och för svensk industri”, skriver pressekreteraren till Di.

Relaterat:

Nytt sätt att påminna om utebliven Swish Har du tröttnat på att tjata om uteblivna Swish-betalningar efter att ha bjudit dina vänner på lunch? Eller är du kanske en av alla dem som hjälper nå...
Allt fler betalar för att surfa anonymt Allt fler väljer att surfa anonymt. Det märks på den växande VPN-marknaden, som erbjuder tjänster för detta. På andra sidan står streamingföretagen...
Digital konst – en mångmiljardaffär På Youtube kan vem som helst se filmklippet på basketspelaren LeBron James helt gratis. Trots det var en köpare beredd att betala drygt 1,6 miljoner k...
Mörk dag på Stockholmsbörsen Stockholmsbörsen går mot en rejält tung handelsdag. OMXS-index är vid lunchtid ned 1,9 procent. Samtliga bolag på OMXS30-listan backar när flera fa...