Regeringen: Jobben är på väg tillbaka

Jobben är på väg tillbaka, enligt regeringen.

Framtiden på svensk arbetsmarknad är ljus, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), på en pressträff.

Pandemin och de efterföljande restriktionerna har varit förödande för jobben. Cirka 590 000 svenskar är arbetslösa. Drygt 180 000 är långtidsarbetslösa och har har varit utan jobb i ett år eller mer.

Mer än var fjärde ungdom är arbetslös. Utrikesfödda har allra svårast att få jobb. Men nu syns en vändning, enligt regeringen.

Vi ser att företagens planer på att nyanställa ligger på en historiskt hög nivå. Antalet varsel och konkurser minskar, säger arbetsmarknadsministern.

Varnar för varianter

Det finns i dag, tisdag, 86 000 lediga jobb att söka. Volvo Cars gör till exempel omfattande nyanställningar över hela landet. Efterfrågan på arbetskraft är hög inte minst inom turism och i restaurangbranschen. Jobben kommer tillbaka, säger hon.

Men arbetsmarknadsminister Eva Nordmark utfärdar också själv ett par varningar. Nya, oberäkneliga varianter av corona kan leda till nya restriktioner. Och långtidsarbetslösheten är ett stort problem.

Särskilt de som var arbetslösa redan före pandemin har ett tufft läge, säger hon.

En stor del av de långtidsarbetslösa saknar gymnasieexamen, vilket ministern ser som själva inträdesbiljetten till arbetsmarknaden.

Flytta norrut

Men även där syns en ljusning. Den grupp svenskar som varit arbetslös i mellan ett halvår och upp till ett helt år minskar. Därmed skulle trenden mot ökande långtidsarbetslöshet kunna brytas.

Enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark finns det jobb i Sverige.

Flytta norrut, säger hon.

Ministern lyfter fram batteritillverkaren Northvolt, LKAB:s satsningar i Kiruna, SSAB:s miljövänligare stålproduktion och H2 Green Steels gröna stålfabrik i Boden.

Nyindustrialiseringen av norra Sverige fortsätter med full kraft. Vi ser att tiotusentals nya jobb skapas. Det här är ett bra läge att flytta norrut, säger hon.

Relaterat:

Svängig börsdag slutade nedåt Stockholmsbörsen stängde nedåt på onsdagen efter att ha svängt friskt mellan positivt och negativt territorium under dagen. Electrolux stod som vinnar...
Stockholmsbörsen stängde uppåt Stockholmsbörsen steg under torsdagens handel. OMXS-index stängde 0,9 procent upp. Bland OMXS30-bolagen klättrade livekasinoleverantören Evoluti...
Trenden vänder – bopriserna faller Bostadspriserna har under coronapandemin nått sällan skådade höjder. Men de senaste två månaderna har prisutvecklingen i flera regioner legat på minus...
Så mycket skattar Facebook i Sverige Nya siffror avslöjar hur Facebooks svenska verksamhet presterar. För helåret 2019 landade omsättningen på 1,7 miljarder kronor. Samtidigt betalar bola...