Rekordvinst för SSAB

Ståltillverkning ssab
Ståltillverkning i Oxelösund.

Ståltillverkaren SSAB gör en vinst på drygt 4 miljarder kronor för andra kvartalet i år.

-Bästa kvartalet någonsin, säger SSAB:s vd Martin Lindqvist.

SSAB:s VD och koncernchef är nöjd. Bolagets rörelsevinst på nästan 4,1 miljarder kronor för andra kvartalet, är det högsta kvartalsresultatet hittills i företagets historia.

Det kan jämföras med förlusten på 251 miljoner kronor för motsvarande period föregående år.

Visst, marknaden är stark och stålpriserna är höga men framför allt tycker jag att vi gör en stark intern prestation med hög produktivitet, få avbrott och färre olyckor, säger Martin Lindqvist.

SSAB har till skillnad från många andra storföretag inte lidit av logistik- och produktionsproblem under kvartalet. Brist på allt från timmer, fartygscontainrar och halvledare har gett många vd:ar huvudvärk under perioden. Men SSAB hämtar en stor del av sin järnmalm från Sverige.

SSAB är inte beroende av råvaror utifrån på samma sätt. Jo, det har varit lite brist på transporter, men det är typiskt för en marknad där det är högt tryck.

Den stora vinsten gör att SSAB fortsätter beta av sina stora lån. Skulden minskar under kvartalet från cirka 10 miljarder till cirka 6,5 miljarder.

SSAB ska som första stålbolag börja sälja helt fossilfritt stål under 2026. Masugnar som eldas med kol ska ersättas med vätgasugnar.

Planen är att hela bolaget ska vara fossilfritt från 2045. Men intresset från kunderna är stort och vi tittar på hur vi kan kapa den tiden.

Relaterat:

Brakförlust väntar för H&M Förlusten väntas bli drygt sex miljarder kronor. Den stora frågan är nu: tvingas H&M till nedskrivningar? I så fall blir det ett historiskt beslut frå...
H&M:s försäljning halverad under coronakrisen... Den svenska klädjätten H&M är hårt pressad av coronakrisen och rapporterar nu ett föräljningstapp på 57 procent mellan 1 mars till 6 maj, jämfört med ...
Ericsson lägger ned fiaskosystem – Aktien fa... Den pressade telekomjätten Ericssons lägger ner systemet Full-stack Revenue Manager som skulle lyfta affärsområdet för digitala tjänster, men som istä...
Svensk vapenexport minskar – inte längre top... Sverige som var världens sjunde största vapenexportör för 15 år sedan har idag fallit ner till en femtonde plats. Det visar ny statistik från Sipri, S...