SAS nedgraderas till ”skräpbolag”

Kreditvärderingsinstitutet S&P har sänkt SAS kreditbetyg till CCC, vilket gör att bolagets lån blir ”skräpobligationer”.

S&P skriver i ett pressmeddelade att de räknar att det skandinaviska flygbolaget löper stor risk att behöva omstrukturera och omförhandla sina lån. Något som institutet likställer med att bolaget inte betalar sina lån, vilket gör att det sänker SAS betyg från B till CCC.

Nedgraderingen kan komma att påverka SAS möjligheter att låna pengar i framtiden, då utlåningsränta framförallt sätts utefter vilket kreditbetyg ett bolag har.

S&P:s betygskala går från AAA (högsta kreditvärdighet) ned till D (default, att bolaget inte betalar sina skulder alls). Betyget är en skala på hur stor risk investerare eller utlånare tar när de lånar ut pengar till ett bolag.

Ett C-betyg är mycket hög risk att de inte får pengarna tillbaka och definieras därför ofta som ”skräp”.

SAS har stora skulder till bland annat leasingbolag som bolaget hyrt flygplan från. I sin senaste kvartalsrapport redovisade bolaget en förlust före skatt på 3,7 miljarder kronor.

Enligt Sveriges Radio är SAS skyldigt bara leasingbolag från Kina sex miljarder kronor.

Coronakrisen har slagit mycket hårt mot flygbolag världen över och flera står på ruinens brant. I slutet av maj nedgraderade S&P sina betyg på bland annat Lufthansa och IAG, som äger British Airways, till BBB, vilket är strax över SAS nya betyg.

SAS-konkurrenten Norwegian har sedan förra året dragits med stora ekonomiska problem och har sett sitt kreditbetyg falla. Norwegian har, precis som SAS har nu, en C-rating från S&P.

SAS-aktien handlades vid lunchtid onsdag för drygt 9 kronor. Under onsdagens så meddelade även danska Sydbank att de rekommenderar att sälja SAS-aktien efter en rapport från internationella luftfartsorganisationen IATA.

”Ingen av delarna gör att vi vill investera i SAS-aktien”, skriver Sydbank enligt nyhetsbyrån Finwire.

Relaterat:

SAS öppnar flera flyglinjer i juni Under juni öppnar SAS flera flyglinjer, både inrikes och internationella rutter. Inom inrikestrafiken handlar det om fyra destinationer som adderas...
Astra Zeneca faller på rekordbörs Uppgången på Stockholmsbörsen tilltar ytterligare i eftermiddagshandeln och noterar ånyo rekord. Astra Zeneca har det tyngre efter nytt vaccinbakslag....
Snart dags att avslöja årets julklapp Svenskarnas vardag och konsumtion har förändrats under coronaåret 2020. Om det avspeglas i årets julklapp, som meddelas på onsdagen, återstår att se. ...
Här får man ett fritidshus för under miljonen Boprisrallyt för fritidshus har nått rekordnivåer under pandemin. Men det finns fortfarande platser där man kan få sig ett lantställe för under en mil...