Skatt tillbaka för miljontals svenskar

Nära fem miljoner svenskar kan få skatteåterbäring i år, enligt Skatteverket. Totalt handlar det om 37,5 miljarder kronor som ska betalas ut.

Den 16 mars öppnar årets deklaration. Samtliga som har möjlighet att logga in på Skatteverkets webb kan redan nu se sin deklaration i pdf-format. Utskicket av pappersdeklarationer startar den 15 mars.

Så många som 4,8 miljoner svenskar har skatteåterbäring att vänta och de som deklarerar senast 30 mars, utan ändringar eller tillägg, kan få pengar i april. Övriga får pengar i juni.
Fler sålde bostad

1,5 miljoner personer har däremot skatt att betala. Totalt har dessa en skatteskuld på 11,8 miljarder kronor.

Minst 1,8 miljoner svenskar har ändringar att göra i deklarationen, bland annat företagare eller de som sålde en bostad under fjolåret. Ovanligt många, totalt 340 000 sålde en bostad 2020.

– Det är 100 000 fler än det brukar vara, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket på ett webbsänt seminarium om årets deklaration.

På grund av pandemin slår Skatteverket ett extra slag för att deklarera smittsäkert i år och i möjligaste mån undvika att besöka servicekontoren och att trängas i sista minuten vid brevlådor.
Digitalt rekommenderas

– Vi rekommenderar alla att deklarera digitalt, säger Anna Sjöberg, också deklarationsexpert på Skatteverket.

Vanligtvis är det de över 61 år som brukar lämna in deklarationen på papper. Samtidigt är det många i den gruppen som har en deklaration som inte kräver några ändringar eller tillägg.

För den som inte använder nätet går det att ringa in deklarationen, alternativt deklarera via sms och ange de säkerhetskoder som finns förtryckta på deklarationen. Skatteverket vill främst minska andelen som besöker servicekontoren fysiskt. Förra året uppstod en del trängsel.

– Det är också ok att posta deklarationen senast den 3 maj utan att riskera förseningsavgift, säger Anna Sjöberg.

Tidigare har det brukat vara så att deklarationen ska vara Skatteverket tillhanda senast den 3 maj.

Viktiga datum för deklarationen

15 mars–15 april: Pappersdeklarationer skickas ut till dem utan digital brevlåda.

16 mars: Möjligheten att deklarera öppnas.

30 mars: Sista dagen att deklarera för dem som vill ha eventuell skatteåterbäring i april. De som bara ska godkänna sin deklaration utan ändringar kan göra det via telefon, sms, Skatteverkets app eller myndighetens webbtjänst.

7–9 april: Skatteåterbäringen betalas ut till dem som deklarerat senast 30 mars.

3 maj: Sista dagen att deklarera för samtliga.

8–11 juni: Skatteåterbäring för dem som deklarerat senast 3 maj.

12 november: Sista dagen att betala eventuell kvarskatt.

Källa: Skatteverket

Relaterat:

Oscar Properties vd och grundare utreds för ekobro... Det har varit tuffa tider för bostadsutvecklaren Oscar Properties ett tag nu och det ser inte ut att avta. Oscar Engelbert vd och grundaren av Osca...
Sverige får betala mer för covid-vaccin EU och därmed också Sverige får betala mer för covidvaccin från Pfizer och Moderna. Det rapporterar tidningen Financial Times som har tagit del av EU:...
Fler konkurser i Sverige än i övriga Norden Sverige är värre drabbat av konkurser än övriga länder i Norden under pandemin. Samtidigt blir sommaren avgörande för en eventuell ny konkursvåg i hös...
Volkswagen planerar börsnotering av Scania innan p... Volkswagen planerar att börsnotera sin lastbilsdivision innan påsk och samtidigt plocka in 5-6 miljarder euro. Enligt Reuters med hänvisning till käll...