Skistars vd positiv trots jättetapp

Coronapandemin fick skidanläggningskoncernen Skistars omsättning att rasa, men trots det kraftiga intäktstappet ser vd:n Stefan Sjöstrand positivt på de kommande säsongerna.

– Resultatet var väntat med tanke på den annorlunda situation vi och samhället befinner oss i. Men det känns bra att se att bokningsläget inför vintern till och med är starkare än vanligt för den här tidpunkten på året, säger Stefan Sjöstrand.

Skistars anläggningar i Sälen, Vemdalen och Åre stängde 6 april med anledning av coronapandemin. Stängningen, som bland annat innefattade det vanligtvis så inkomstbringande påsklovet, gjorde att bolaget gick miste om stora intäkter.

Under perioden mars-maj rasade omsättningen med 46 procent, jämfört med motsvarande period förra året. Bolaget gick från 318 miljoner kronor i vinst till en förlust på 3 miljoner kronor.

Enligt Skistars vd har man parerat intäktstappet bland annat genom att skjuta på planerade investeringar och dra ner på personalkostnader. Man har under våren haft ett antal korttidspermitterade, men inför vintersäsongen 2020/2021 räknar man med att återgå till normal personalstyrka.

– Rekryteringsprocessen inför vintern börjar i september, och vi räknar med att verksamheten går för fullt i slutet på hösten, säger Stefan Sjöstrand.

Trots det osäkra läget ser bolaget en viss ökning i antalet bokningar inför den kommande vintern – något Stefan Sjöstrand kopplar till den allt starkare trenden att semestra inom Sverige.

– Bokningarna har ökat med en procent jämfört med den här tiden förra året. Det är det bästa bokningsläget någonsin vid den här tiden på året.

Skistar för en kontinuerlig dialog med Folkhälsomyndigheten och vården i de aktuella regionerna, enligt Stefan Sjöstrand, som uppger att man har en plan om smittspridningen återigen skulle ta fart.

– Om det skulle hända har vi en plan som vi kommer att följa, baserat på hur de eventuella restriktionerna i så fall ser ut, säger Stefan Sjöstrand.

Skulle ni som bolag att klara av en till eventuell nedstängning?

– Vi har under våren lyckats säkra vår likviditet, så jag är positiv inför framtiden, säger Stefan Sjöstrand.

Relaterat:

Närking tar hem rekordvinst på 562 miljoner kronor... En man boende i Närke har tagit hem Sveriges största spelvinst någonsin, över en halv miljard kronor men Svenska Spel har ännu inte lyckats få tag i d...
Aktiesparande ny inriktning på gymnasiet P/E-tal, ränta på ränta och lånefällor. Nu kan gymnasielever i Stockholm välja en gymnasieutbildning med aktiesparande och privatekonomi som inriktnin...
Stigande villapris i hela landet Bostadsmarknaden står än så länge emot coronakrisen, enligt SBAB:s chefsekonom Robert Boije. Under juni steg villapriserna i samtliga regioner, enl...
Finland erbjuds 64 stridsflygplan av Saab Det finska försvarets logistikavdelning har fått en offert från försvarskoncernen Saab där de erbjuder 64 Gripen flygplan, skriver Saab i ett pressmed...