Snart har en tredjedel av retailbolagen slut på pengar varnar Svensk handel

Inom två månader har en tredjedel av alla svenska retailbolag slut på pengar. Det visar en undersökning från branschorganisationen Svensk Handel.

Varslen ökar och börsen faller i coronakrisens spår. Krisen får folk att spara sina pengarna och minska konsumtionen.

Det märks redan tydligt inom handeln där kedjor som Axelssons, Flash, MQ, Joy, Masai och The shirt factory har ansökt om konkurs de senaste veckorna.

Enligt Svenska handels underökning väntas ett fortsatt mycket tufft läge. Inom sällanköpshandeln har var fjärde butik tappat minst 60 procent av försäljningen. Tre av tio företag säger att de barar klarar två månader till om nuvarande likviditetskris fortsätter.

Kräver tillfälliga hyreslättnader nu

”Många handlare är bara två månader från att tvingas stänga igen samtidigt ser coronakrisen ut att hålla i sig betydligt längre än så. Behovet av fler åtgärder som lättar på företagens kostnadsbörda är akut. Tillfälliga hyreslättnader måste införas omedelbart för att rädda handeln från fler konkurser”, skriver Karin Johansson, vd på Svensk Handel i ett pressmeddelande.

För e-handlare är läget något ljusare. Varannan e-handlare uppger att försäljningen stigit under krisen. Den senaste tiden har mat och apoteks branchen ökat rejält.

I undersökningen säger två av tio konsumenter att det är ganska, eller mycket osannolikt att de återvänder till sitt vanliga köpbeteende när krisen är över.

Det kommer skapa stora problem för handeln och Svensk handel förutspår att 70.000 jobb kommer att försvinna i branschen under 2020.

Relaterat:

Fler konkurser i Sverige än i övriga Norden Sverige är värre drabbat av konkurser än övriga länder i Norden under pandemin. Samtidigt blir sommaren avgörande för en eventuell ny konkursvåg i hös...
Extremväder ger dyrare försäkringar Det har varit återkommande skyfall under sommaren, och enligt klimatforskningen kommer det att bli vanligare med extremväder framöver. Räkna med högre...
Regeringen vill stoppa ”gräddfil för eliten&... I två propositioner som i morgon överlämnas till riksdagen föreslår regeringen att skatteavtalen med Grekland och Portugal sägs upp. Bakgrunden är ...
Jula köper Kamprads hästsportskedja Hööks Jula-koncernen köper upp Hööks som säljer häst och hundprodukter. Enligt ett pressmeddelande. Affären har gjorts med majoritetsägaren Nalka som är ...